Натуральний обліпиховий чай: приготування та користь для вашого здоров'я
В кафетеріях або чайному асортименті інтернет-магазинів ви могли бачити обліпиховий чай. Хтось обходить його стороною, сумніваючись, що це смачно. Інші періодично замовляють та смакують цікавим напоєм, але не насмілюються готувати його вдома самостійно. Проте, рецепт обліпихового чаю не містить складних процесів та екзотичних інгредієнтів — все просто та корисно. А головне, можна готувати вдома, з посуду використовуючи лише чашку та ложку.
Корисні властивості обліпихового чаю
Науковці продовжують досліджувати користь та шкоду обліпихового чаю на організм людини. Наразі серед підтверджених факторів впливу можна виділити:
-
У складі є багато антиоксидантів, таких як вітамін С, вітамін Е, каротиноїди та флавоноїди. Саме вони захищають клітини від ушкоджень, спричинених вільними радикалами.
-
Високий вміст вітаміну С сприяє зміцненню імунної системи, завдяки чому людина менше хворіє на простудні захворювання.
-
Обліпиха містить протизапальні сполуки, що сприяють лікуванню запальних процесів в організмі.
-
У складі є жирні кислоти: омега-3, омега-6, омега-7 та омега-9. Вони сприяють зниженню рівня поганого холестерину та підвищенню хорошого, тому людина менше хворіє на серцево-судинні захворювання.
-
Обліпиха має легкий послаблюючий ефект, що в деяких випадках може бути корисним при запорах та інших проблем зі шлунково-кишковим трактом.
Науковці не рекомендують вживати напої з обліпихи як лікарський засіб, а лише використовувати як доповнення до повсякденного раціону. Для покращення корисних властивостей можна додавати мед, імбир, свіжі ягоди, сік цитрусових та комбінувати зі звичним зеленим або чорним чаєм.
Протипоказання щодо вживання
Оскільки у складі чаю основою є натуральна обліпиха, такий напій не варто вживати при:
-
алергії на обліпиху;
-
гастриті та виразковій хворобі;
-
хворобах печінки та підшлункової залози;
-
діареї та розкладах шлунково-кишкового тракту;
-
низькому тиску.
Натуральний обліпиховий чай також не варто вживати натщесерце та перевищувати добову норму — до 3 чашок дорослому. Дітям віком до 3 років краще не давати зовсім або готувати напій низької концентрації. Також лікарі не рекомендують пити обліпиху вагітним жінкам чи при грудному вигодовуванню без попередньої консультації.
Як готувати обліпиховий чай в домашніх умовах?
Щоб приготувати смачний чай з обліпихою, варто заздалегідь придбати сухі, свіжі або заморожені ягоди. На чашку рідини стандартно потрібно використовувати 1 ст. л. основи. Далі послідовність дій наступна:
-
подрібніть ягоди до стану неоднорідного пюре — можна одразу в чашці ложкою;
-
залийте гарячою, але не киплячою водою;
-
залиште настоятися не більше 10 хвилин;
-
процідіть через дрібне сито;
-
додайте підсолоджувач за бажанням.
Після заварювання напій можна пити гарячим або холодним, додавши декілька кубиків льоду. Обліпиха без добавок має виражений кисло-солодкий смак та свіжий з нотами цитруса аромат. Проте, краще смакує з медом чи лимоном. А для урізноманітнення смаку можна додати імбир, апельсиновий сік чи поєднати з зеленим чаєм.
Зелений чай з обліпихою
Якщо хочеться скуштувати щось нове та цікаве — спробуйте поєднати обліпиху з листям улюбленого зеленого чаю. Напій має приємний кисло-солодкий смак з легкими терпкими нотами та неймовірний аромат з акцентом цитрусових.
Інгредієнти-
листя зеленого чаю — 1 ч. л.;
-
свіжі, заморожені або сушені ягоди обліпихи — 1 ст. л.;
-
вода — 1 чашка;
-
підсолоджувач — за потреби.
В чайнику для заварювання поєднайте листя зеленого чаю та обліпиху. Далі залийте інгредієнти гарячою водою та залиште настоятися протягом 5-7 хвилин. Якщо чайник не має відділу для заварки — готову рідину перед вживання потрібно процідити. При необхідності додайте підсолоджувач та насолоджуйтесь. Такий чай можна пити гарячим, а в літню спеку холодним, за бажанням додавши лід.
Імбирно-обліпиховий чай
Ця рецептура ідеально підійде для поціновувачів напоїв з вираженими нотами імбиру. Його пікантність добре підкреслює кисло-солодку обліпиху, роблячи чай ще цікавішим та кориснішим.
Інгредієнти-
листя чорного або зеленого чаю — 1 ч. л.;
-
свіжі або сушені ягоди обліпихи (можна замінити замороженим пюре) — 1 ст. л.;
-
імбир — ½ ч. л. або 1-2 смужки свіжого;
-
вода — 1 чашка;
-
підсолоджувач та сік лимона — за бажанням.
У чайнику для заварювання поєднайте інгредієнти: обліпиху, імбир та чайну заварку. Використовуючи свіжі ягоди, попередньо їх варто протерти ложкою до стану неоднорідного пюре. Далі в чайник додайте гарячу воду, підсолоджувач, сік лимона та залиште настоятися до 10 хвилин.
Перед вживанням напій варто процідити, якщо в чайнику немає уловлювача заварки. Подавати можна ще теплим або холодним. Цей напій добре втамовує спрагу в літню спеку, а також можна пити під час простуди.
Ароматний чай: обліпиха з медом
Цей рецепт ідеально підійде для тих, хто полюбляє класичний смак обліпихи, але бажає його доповнити. Додавши трохи меду, напій отримує ще більше користі, а фірмова кислинка перетворюється в солодкий акцент.
Інгредієнти-
свіжі або сушені обліпихові ягоди (можна замінити вже готовим пюре) — 1 ст. л.;
-
вода — 1 чашка;
-
мед — за смаком.
Працюючи зі свіжими ягодами обліпихи, їх варто попередньо промити під проточною водою, пересипати в чашку чи чайник для заварювання та подрібнити ложкою до стану неоднорідного пюре. Далі просто залийте гарячою водою та залиште настоюватися до 10 хвилин. По завершенню напій варто процідити, якщо не бажаєте, щоб плавала гуща, та додати мед за смаком. Пити чай можна охолодженим, додавши лід, або вживати ще гарячим.
Обліпихово-апельсиновий чай
У чистому вигляді ягода має ледь помітний цитрусовий смак та аромат, але для його підсилювання можна додати сік апельсина. В такому випадку напій буде цікавішим та корисним з вираженими кисло-солодкими нотами.
Інгредієнти-
свіжі, заморожені або сушені ягоди обліпихи — 1 ст. л.;
-
вода — 1 чашка;
-
сік та цедра 1 апельсина;
-
підсолоджувач — за потреби.
У чайнику для заварювання поєднайте обліпиху з цедрою апельсина, додайте гарячу воду та залиште настоятися до 10 хвилин. Далі при потребі процідіть напій, додайте підсолоджувач та свіжовижатий апельсиновий сік. Готовий чай можна вживати одразу або охолодити за допомогою льоду.
Обліпиховий чай в пакетиках
Якщо немає бажання самостійно готувати чай — можна використати вже готовий концентрат обліпихового чаю, наприклад, від Dolce Natura. Для його приготування достатньо рідину з пакета вилити в чашку та залити холодною чи гарячою водою. Після настоювання до 5 хвилин напій можна вживати. Він нічим не відрізняється від звичайного чаю — лише в приготуванні простіший.
Тож якщо набрид звичайний зелений, чорний чи травʼяний — варто спробувати приготувати обліпиховий чай з імбиром, користь якого науково підтверджена. А головне, це легко та смачно. Будь-яка з рецептур є умовною та може бути доповнена на свій смак сезонними ягодами та фруктами, сиропами та іншими улюбленими добавками. Навіть з травами обліпиха смакує цікаво та 100% варта вашої уваги.- Кавові десерти: від класичного тирамісу до вишуканого торта СтарбаксКава – не лише улюблений напій, але й чудовий інгредієнт для страв. У цій статті ми розглянемо найпопулярніші кавові десерти, від класичного тирамісу до інновацій. Ви дізнаєтесь про секрети приготування ідеального крему та отримаєте корисні поради щодо створення неперевершених тортів.
- ТОП-3 рецепти м’якої та освіжаючої холодної кавиКава добре смакує не лише у вигляді лате, американо чи еспресо. Спробуйте Колд Брю, Бабл, грецьку або ж просто додайте лід та холодне молоко. Це саме те, що потрібно, для літньої спеки.