Продавець Space Coffee розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
6007 відгуків
promo_banner

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 09:00 найближчого робочого дня (10.09).

SPACE COFFEE - смачний чай і запашна кава для Ваших затишних вечорів
+380 (67) 741-02-20
+380 (63) 467-60-90
Кошик

Топ-5 перевірених рецептів напоїв на основі холодного чаю для літньої спеки

Домашні лимонади, соки, кава, солодка та звичайна вода — стандартний набір кожного на літо, щоб втамовувати спрагу в спекотні дні. Проте, більшість навіть не здогадується, що холодний чай є більш корисним освіжаючим напоєм, яким смакувати можуть навіть діти. На сьогодні існує безліч рецептур, за допомогою яких можна постійно експериментувати зі смаками та в результаті обрати власних фаворитів. Але що це таке та як приготувати холодний чай в домашніх умовах?

 

 

 

 

Що таке холодний чай?

Напій готується на основі попередньо завареного та охолодженого до кімнатної температури зеленого, травʼяного або чорного чаю. Можна подавати в чистому вигляді, додавши за бажанням декілька кубиків льоду. Але найкраще напій смакує з додаванням:

  • соку цитрусових;

  • цукру або меду — можна використовувати замінник;

  • свіжих ягід та фруктів;

  • мʼяти.

Для отримання більш насиченого та незвичного смаку в домашній холодний чай можна додавати сиропи. Проте, варто дивитися на склад. Оскільки охолоджений чай має 100% натуральні інгредієнти — доповнення обирайте відповідні, щоб в результаті отримати корисний та поживний напій.

 

Користь холодного чаю для здоровʼя людини

Якщо такий напій приготувати з натуральних інгредієнтів — він не лише освіжає, але й позитивно впливає на організм людини:

  • допомагає боротися з вільними радикалами в організмі, зменшуючи ризик розвитку хронічних захворювань;

  • покращує травлення та сприяє зменшенню симптомів розладів шлунково-кишкового тракту;

  • знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, покращуючи стан судин та прибираючи запальні процеси;

  • покращує метаболізм та нормалізує процес схуднення;

  • знімає стрес та покращує сон;

  • підвищує імунітет, живлячи організм мінералами та вітамінами;

  • знижує ризик появи онкологічних захворювань;

  • покращує роботу мозку, концентрацію та увагу.

Смачний домашній чай — хороший спосіб втамувати спрагу, особливо в спекотні дні. Такий напій добре запускає процес гідратації, допомагаючи підтримувати баланс рідин в організмі. 

 

Топ-5 рецептів приготування холодного чаю в домашніх умовах

Основні рецепти холодних чаїв включають інгредієнти, які майже завжди є вдома. Це дає можливість в будь-який день відійти від звичних літніх напоїв та спробувати щось нове. Ось найкращих 5 рецептур, які сподобаються навіть дітям, оскільки це корисно та смачно.

 

Класичний чорний чай з лимоном

Якщо обожнюєте смак чорного чаю — варто спробувати цей рецепт, додавши трохи кислих нот лимона з характерною для цитрусових гіркотою.

Інгредієнти на 1 порцію
  • гарячий чорний чай — 250 мл;

  • лимонний сік — 60 мл;

  • цукор або мед — за смаком.

Приготування

Приготуйте чорний чай та ще в гарячий додайте цукор або мед — також можна використовувати цукровий замінник за потреби. Далі додайте сік лимону, добре перемішайте та залиште охолонути до кімнатної температури. Для ідеального розкриття смакових властивостей краще поставити ще на 2 години в холодильник, а потім подавати зі свіжим лимоном та льодом. Прихильники класичного терпкуватого смаку чорного чаю в тандемі з кислими нотами цитруса 100% оцінять напій.

 

Персиковий чай

Для поціновувачів виражених персикових нот та солодких акцентів варто додати цей рецепт у власну добірку приготування напоїв на основі чаю.

Інгредієнти на 1 порцію
  • гарячий чорний чай — 250 мл;

  • персиковий сік — 60 мл;

  • цукор або мед — за смаком.

Приготування

До попередньо завареного чорного чаю додайте цукор чи мед та розмішайте до повного розчинення. Далі поєднайте з персиковим соком та залиште охолонути до кімнатної температури. Напій вже можна вживати, додавши лід та свіжі скибочки персика. Проте, для більш насиченого смаку краще поставити в холодильник ще на 2 години, а потім подавати.

Напій має виражений терпкуватий смак чорного чаю, який добре поєднується з солодким персиком. Завдяки цьому добре втамовує спрагу та залишає приємний посмак у роті.

 

Холодний чай каркаде

Стандартну рецептуру відомого з дитинства каркаде можна урізноманітнити соком цитрусових та мʼятою, додавши більше цікавих нот у смакові властивості.

Інгредієнти на 1 порцію
  • гарячий каркаде — 250 мл;

  • цукор або мед — за смаком;

  • лимонний сік — за смаком.

Приготування

Попередньо заваріть квіти гібіскуса, взявши на 250 мл води не більше 15 г заварки. Після поєднання варто варити 10-15 хв на невеликому вогні — від часу залежить насиченість напою. Далі зніміть з вогню та додайте решту інгредієнтів: підсолоджувач та лимонний сік. Коли напій охолоне до кімнатної температури — поставте ще на декілька годин у холодильник. Подавати можна з льодом та свіжим листям мʼяти. Саме вони ідеально підкреслять освіжаючий кисло-солодкий смак, що трішки нагадує журавлину та лісові ягоди. 

 

Холодний матча лате 

Смачні чаї в домашніх умовах можна урізноманітнити цим популярним напоєм на основі меленого зеленого листя та молока.

Інгредієнти на 1 порцію
  • матча — 1 ч.л;

  • гаряча вода — 60 мл;

  • будь-яке молоко — 200 мл;

  • мед, цукор або сироп — за смаком.

Приготування

Регулярно готуючи цей холодний зелений чай в домашніх умовах, краще придбати спеціальний міксер для чашки. Проте, для першого разу можна використати блендер або ручний вінчик. В посудину додайте просіяну матчу, воду та збийте до появи однорідної пінистої маси. Потім додайте підсолоджувач та перемішайте до повного розчинення. 

Перед подачею склянку попередньо наповніть кубиками льоду, вилийте холодне молоко та обережно додайте матчу. В результаті виходить освіжаючий, добре збалансований напій з виразними трав'янистими нотками та м'яким вершковим посмаком.

 

Коктейль з малиною та базиліком

Якщо подобаються цікаві поєднання смаків — варто спробувати приготувати цей коктейль. Він добре втамовує спрагу та візуально має гарний вигляд, тож можна подавати гостям.

Інгредієнти на 1 порцію
  • охолоджений чорний чай — 250 мл;

  • малиновий сироп — 30 мл;

  • лимонний сік — 1 ст.л;

  • листя базиліку — 4-5 листочків;

  • лід — декілька кубиків;

  • за бажанням можна додати алкоголь, наприклад, горілку, але не більше 60 мл.

Приготування

У шейкері або блендері поєднайте: малиновий сироп, лимонний сік, базилік та алкоголь, якщо використовуєте. Готову основу вилийте в склянку з декількома кубиками льоду, додайте охолоджений чай, прикрасьте свіжими ягодами малини, листям базиліку та можна смакувати. Напій має збалансований смак, де характерний кисло-солодкий смак малини гармонійно поєднується з кислинкою лимону і свіжістю базиліку. А чорний чай вдало їх відтіняє, додаючи м'якості.

Авторський чай — рецепт, який був адаптований під власні смакові побажання після багатьох експериментів. Проте, поціновувачі чайної культури рекомендують спробувати класичні Топ-5 рецептур, а вже потім доповнювати на свій смак. Але не забувайте, що користь холодного чаю та його освіжаючі властивості ховаються в натуральному складі.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner