Продавець Space Coffee розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
6021 відгук
promo_banner

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 09:00 найближчого робочого дня (сьогодні).

SPACE COFFEE - смачний чай і запашна кава для Ваших затишних вечорів
+380 (67) 741-02-20
+380 (63) 467-60-90
Кошик

Від зерен до чашки: як правильно змолоти зерна кави для ідеального смаку?

Приготування кави — це справжнє мистецтво, яке починається задовго до того, як ароматний напій наповнює чашку. Ідеальний помел для турки, кавоварки, фільтр-кави та френч-пресу є основою смакових властивостей. Тож варто розумітися на тому, як правильно молоти каву в зернах, залежно від виду напою та типу заварювання.

 

 

 

Які існують варіанти помелу кави в зернах?

Зазвичай, використовують універсальні характеристики подрібнення, які дозволяють повною мірою розкрити смак та аромат кавових зерен. Проте, поціновувачі знають, наскільки важливо обрати правильний помел кави для заварювання в чашці, турці чи кавомашині. Його можна класифікувати на три категорії:

  1. Грубий — розмір схожий на крупинки меленої морської солі. Ідеально підходить для френч-пресу та приготування напоїв у гейзерній чи крапельній кавомашині, оскільки для розкриття смакових властивостей потрібно більше часу.

  2. Дрібний — розмір трохи більший за цукрову пудру. Оскільки для розкриття кавового зерна потрібно мало часу, краще використовувати для приготування в джезві, турці чи навіть чашці.

  3. Середній — розмір відповідає піщинкам піску. Такий варіант вважається ідеальною серединою, адже підходить до ріжкової кавомашини, тож можна готувати популярні напої: еспресо, американо, лате, капучино.

Між цими трьома є проміжні стадії — середньо-грубий, середньо-дрібний та порошковий. Вони є більш дрібними в порівнянні з основною класифікацією та використовуються у випадках, коли смакові властивості в індивідуальних випадках потребують доопрацювання.

Варіанти помелу кави в зернах

 

Як обрати потрібний помел кави?

Щоб підібрати ідеальний помел для еспресо, американо, лате чи іншого улюбленого напою, варто орієнтуватися на власні смакові побажання:

  1. Якщо обраний варіант занадто гіркий та насичений — спробуйте грубіший, щоб в процесі заварювання вода не так швидко проходила через фракції кавового зерна. 

  2. Якщо приготований напій слабкий та має виражений водянистий смак — візьміть дрібніший помел, щоб пришвидшити процес заварювання. 

Проте, почніть власні дослідження з рекомендованих параметрів для конкретного способу приготування напою, а потім спробуйте знайти ідеальний варіант шляхом підбору оптимального для себе типу подрібнення.

Як обрати потрібний помел кави

 

Професійні методи подрібнення кави

Кавомолка — оптимальний варіант, який дозволяє отримати універсальний помел кави відповідно до заданих параметрів. У продаж вона надходить в декількох варіантах:

  • лезова — подрібнення відбувається шляхом обертання лез, тому помел не завжди буде нерівномірним;

  • жорнова — зерна затискаються між дисками чи конусами, завдяки чому можна досягти рівномірного подрібнення;

  • ручна — принцип роботи аналогічний жорновій, але подрібнювати потрібно вручну;

  • інтегрована — є частиною конструкції кавомашини та дозволяє подрібнити кавові зерна з високою точністю безпосередньо в процесі приготування напою.

Незалежно від виду, кавомолка легко подрібнює зерна та дозволяє в домашніх чи комерційних умовах отримати 100% натуральну каву без домішок. Як і великі обʼєми молоти буде зручно, адже в більшості моделей процес автоматизований та займає всього декілька секунд.

 

Якою кавомолкою найкраще всього користуватися?

Якщо хочеться отримати якісний помел кави для турки, джезви чи кавомашини — найкраще використовувати жорнові кавомолки, адже вони:

  • рівномірно подрібнюють;

  • підходять для всіх видів помелу;

  • можуть використовуватися як вдома, так і в професійних умовах;

  • мають високу якість;

  • довго служать;

  • не потребують частого обслуговування;

  • найкраще розкривають смакові властивості;

  • можуть молоти будь-яку кількість до позначки максимального завантаження.

Жорнові кавомолки в продаж надходять в різному ціновому діапазоні, що дозволяє кожному підібрати варіант під свої побажання. А жорнові ручні — це про класику та автентичність, що особливо цінують справжні поціновувачі кавової культури, адже процес помелу відбувається вручну.

Якою кавомолкою найкраще всього користуватися

 

Як подрібнити кавові зерна без професійної кавомолки? Топ-3 рішень

Іноді трапляється, що випадково придбали каву в зернах, а не мелену, і вдома немає чим подрібнити. Але в кожного на кухні є хоча б один варіант, який допоможе вирішити ситуацію з тим, як молоти кавові зерна без кавомолки. Розглянемо топ-3 ефективних рішень, які не потребують ніяких додаткових капіталовкладень.

 

Блендер або кухонний комбайн

Перш за все, варто переконатися, що зерна сухі та не мають масляних виділень. Далі достатньо просто засипати потрібну кількість в чашу та імпульсами подрібнити до потрібної стадії. 

Проте, експерти не рекомендують в процесі перегрівати зерна, вмикаючи постійний режим на тривалий час. Якщо функції імпульсу немає — час від часу зупиняйте процес, перемішуйте, перевіряйте ступінь помелу та при потребі знову повторюйте цикл.

 

Ручний подрібнювач спецій

Як і кавомолка, дрібний помел надає подрібнювач спецій. Його принцип роботи схожий, тому можна приблизно налаштувати ступінь помелу. Проте, не варто очікувати ідеального результату та рівномірності. 

Для його використання краще ретельно почистити подрібнювач від залишків спецій, потім засипати сухі зерна та вручну змолоти. За потреби цикл можна повторити, попередньо відрегулювавши помел.

 

Качалка чи молоток для мʼяса

Для подрібнення також можна використати силу та щось важке. Покладіть на дошку рівномірним шаром зерна, а потім качалкою чи молотком для мʼяса подрібніть. Це довгий та нерівномірний процес, але ефективний. Щоб зерна не розліталися, можна накрити харчовою плівкою.

Який би спосіб не було обрано в кінцевому результаті, варто памʼятати, що помел кави для крапельної кавоварки варто обирати грубий або середній, а для турки чи джезви оптимальними будуть дрібні варіації. За даними опитувань серед кавоманів, лише 25% не вбачають в цьому великої різниці та у більшості випадків купують одразу мелену, орієнтуючись на інші характеристики. Проте, поціновувачі ароматних та насичених напоїв готові шукати альтернативні рішення навіть за відсутності спеціальної кавомолки, щоб вдома завжди була свіжозмелена кава. 

 

Тож не варто боятися експериментів щодо вибору бренду кавового зерна, його характеристик та ступеня помелу. Лише так випаде нагода навчитися готувати ідеальну каву на власній кухні, як в найкращих кавʼярнях. Варто лише обрати спосіб приготування улюбленого напою та підібрати відповідний тип подрібнення, який найкращим чином розкриє смакові властивості сорту кавового зерна.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner