Гречаний чай — джерело бадьорості та користі у кожній чашці
Нещодавно на полицях магазинів з'явився гречаний чай, він же Ку Цяо, який створив навколо себе багато галасу у сфері правильного харчування, здоров'я та спорту. Це зумовлено унікальними властивостями, смаком та ароматом. А головне, напій виступає природним антиоксидантом та запобігає розвитку багатьох захворювань. Але що собою являє цей суперфуд?
Все, що потрібно знати про гречаний чай
Гречаний чай — єдиний у своєму роді напій, який виготовляється з зерен татарської гречки або чорної гречки. Молоде насіння збирають, піддають особливій технології обробки, заварюють і п'ють саму рідину, викидаючи заварку. На відміну від звичайного чаю, тут взагалі не використовується листя.
Вирощування
Батьківщиною культури вважається Китай, Японія, Корея та гірські регіони Тайваню. Плоди татарської гречки — те, з чого роблять гречаний чай, важливо виростити в екологічно чистих умовах і зібрати у правильне вікно дозрівання. Насіння має бути молодим, що припадає на вересень в умовах посадки культури навесні. Тільки так сировина буде придатною для подальшої обробки та на виході дасть цей корисний і ароматний напій. Для вирощування Ку Цяо необхідні спеціальні кліматичні умови — вологість, сонце, ґрунт із нейтральним або слабокислим рівнем pH.
Виробництво
Насіння гречки збирають на початку осені та далі пропускають через стандартний цикл обробки:
-
Підготовка. Сировину збирають з полів, потім чистять від великого сміття, каміння, бруду та інших сторонніх фрагментів.
-
Сушка. З метою запобігання бродіння важливо з насіння повністю прибрати вологу. Для цього застосовується процес сушіння в три етапи: попередній на спеціальних стелажах з гарною вентиляцією, проміжний на сонці та остаточний у спеціальних приміщеннях.
-
Смаження. Є дві стадії: світла та темна. Чим сировина довше піддається обсмаженню — тим напій буде темнішим і насиченішим. Для цього практично готовий продукт поміщають у спеціальні печі та піддають термічній обробці, постійно контролюючи температуру.
-
Перевірка якості та пакування. На цьому етапі проходить відбір сировини та найкращий гречаний чай передається в пакувальний цех. Далі готовий товар відправляється на реалізацію по всьому світу.
Також існує ще один спосіб обробки, який на виході дає гранули — спресований порошок із того ж насіння гречки. Саме в такому вигляді Ку Цяо найчастіше потрапляє на полиці магазинів Європи.
Особливості
У складі Ку Цяо немає глютену та кофеїну, що дозволяє пити чай у будь-який час доби, адже регулярне споживання сприяє:
-
усуненню набряків;
-
очищенню судин;
-
зниженню рівня глюкози;
-
нормалізації роботи нирок;
-
стабілізації нервової системи;
-
поліпшенню імунітету;
-
зниженню ваги та нормалізації травлення.
Потрібно розуміти, що такий напій не є лікувальним засобом і належить до групи профілактичних суперфудів.
Чому гречаний чай — природний суперфуд?
Часто можна почути, що гречаний чай — це натуральний суперфуд. Насіння гречки має велику кількість корисних властивостей, з якими не зрівняється класичне чайне листя. Регулярне споживання не зцілить людину, але помітно зробить її здоровішою, бадьорішою та сповненою енергії для досягнення поставлених цілей.
Мікроелементи
У складі є важливі для організму людини мікроелементи, серед яких:
-
магній — комплексно впливає на організм людини, адже зміцнює м'язовий скелет, нормалізує роботу серцево-судинної системи, нервової системи, покращує метаболізм;
-
залізо — сприяє нормалізації гемоглобіну, зміцнює імунну систему та є джерелом енергії;
-
цинк — сприяє підвищенню імунітету, загоєнню ран, росту тканин, розвитку та поліпшенню стану шкіри;
-
марганець — підтримує рівень цукру в крові в межах норми, сприяє розвитку скелета, а також є природним антиоксидантом, здатним боротися зі шкідливими вільними радикалами в організмі.
Найчастіше всі ці мікроелементи людина отримує з їжею, але гречаний чай дозволяє робити це легше та смачніше щодня. З цієї причини такий напій буде особливо актуальним у холодні пори року, коли організм відчуває дефіцит вітамінів та мікроелементів.
Антиоксиданти
Такі елементи впливають на загальний стан організму та тіла людини, уповільнюючи процес старіння та знижуючи схильність до розвитку багатьох захворювань: раку, діабету, серцево-судинної системи та дихальних шляхів.
Білок та амінокислоти
Білок є джерелом амінокислот, які беруть участь у рості та відновленні тканин, підтримці органів та м'язів у здоровому стані.
Вітаміни
Склад є справжнім джерелом корисних для людини вітамінів: ніацину, вітамінів групи B, вітаміну С, фолієвої кислоти, вітаміну Е та мінералів.
Як правильно заварювати, щоб зберегти корисні властивості?
Склад гречаного чаю багатий на природні мікроелементи, які несуть масу користі організму людини. З цієї причини важливо витримати технологію заварювання, дотримуючись простої інструкції:
-
На одну чашку достатньо 1-2 чайні ложки заварки. Потрібно розуміти, чим більше — тим напій буде міцнішим.
-
Для заварювання потрібен окріп 90-95°C. У підготовлену чашку з заваркою налийте воду та залиште настоятися на 5-7 хвилин. Чим час довший — тим більше розкривається смак та аромат, як і підвищується міцність.
-
При заварюванні найкраще використовувати спеціальний чайник із ситом або одноразовий фільтр-пакет. З їх допомогою буде легше відокремити напій від заварки при подачі.
Знаючи, як і скільки заварювати гречаний чай, завжди можна дати волю креативності. Ку Цяо часто пʼють у чистому вигляді, але також він добре смакує з медом, цитрусовими та молоком.
Смак
Смак гречаного чаю нагадує вівсяне печиво. Всього один ковток дозволяє відчути приємний посмак ванілі, який гармонійно поєднується з горіхами, вівсянкою та нотами солодкої здоби. З цієї причини багато хто п'є гречаний чай зі смаком печива, задовольняючи бажання скуштувати шматочок випічки. Він і справді дуже схожий на улюблені ласощі, але зовсім не має калорій.
Аромат
Аромат напою буде до душі поціновувачам природи. Всього одна чашка дозволить подумки перенестися в сонячний літній день, коли на полях цвіте гречка. При цьому віддалено можна розпізнати ноти злакових, польових квітів, горіхів і меду. Все це в комбінації викликає позитивні емоції затишку, спокою та гармонії із собою.
Гречаний чай Ку Цяо є гарною альтернативою класичному чорному або зеленому, оскільки має цікавий смак і велику кількість природних корисних властивостей. А головне, його можна пити в будь-який час доби, адже склад не містить кофеїну та глютену.
- Кавові десерти: від класичного тирамісу до вишуканого торта СтарбаксКава – не лише улюблений напій, але й чудовий інгредієнт для страв. У цій статті ми розглянемо найпопулярніші кавові десерти, від класичного тирамісу до інновацій. Ви дізнаєтесь про секрети приготування ідеального крему та отримаєте корисні поради щодо створення неперевершених тортів.
- Натуральний обліпиховий чай: приготування та користь для вашого здоров'яОбліпиховий чай з медом, імбиром, в комбінації з зеленим чи з додаванням апельсинового соку — справді цікава та корисна альтернатива звичним напоям. Якщо не хочеться готувати, то заваріть не менш смачний пакетований.