ТОП-5 причин, чому потрібно пити жовтий чай
Жовтий чай відносять до групи слабоферментованих сортів - чайний лист окислюється на 10% більше, ніж при виробництві класичного зеленого. За рахунок цього ароматичні та смакові властивості наділені унікальними нотами. Його вважають справжньою спадщиною Китаю і рідкісним «звіром» на світовому ринку. До початку XX століття цей сорт взагалі був доступний тільки для китайців з вищих прошарків суспільства. А зараз кожен шанувальник чайного напрямку може дозволити собі придбати китайський жовтий чай в свою колекцію.
Вирощування і виробництво жовтого чаю
Батьківщиною цього сорту вважаються землі острова Цзюнь Шань. Зараз же чагарники для виробництва жовтого чаю ростуть в інших провінціях Китаю: Аньхой, Сичуань, Гуандун і Чжецзян. А логістика поширюється на весь світ. Завдяки цьому справжні поціновувачі чаю можуть купити рідкісний сорт, не виїжджаючи за межі своєї країни.
Виробництво
Жовтий китайський чай не випадково вважають елітним, оскільки для приготування використовують тільки бруньки або перші листочки молодого чагарника. Урожай перебирають уважно, прибираючи сміття та пошкоджену сировину. Далі в обробку беруть тільки добірні листочки та бруньки, які проходять 9 виробничих стадій:
-
В'ялення - підготовлений до обробки урожай тонким шаром розстеляють і сушать природним шляхом протягом 10 годин. За цей період виходить частина вологи.
-
Прожарення - сировину розміщують в спеціальну піч, де її прожарюють 5 хвилин. На цьому етапі виходить ще 30% вологи.
-
Охолодження - сировину розстелюють і дають їй охолонути природним шляхом.
-
Прогрівання: I стадія - бруньки або листочки розміщують в піч і знову прогрівають ще 30 хвилин.
-
Ловлення: I стадія - сировину ділять на порції і загортають в рисовий папір, потім прогрівають до 60 градусів за Цельсієм. На цьому етапі відбувається формування смаку за рахунок ферментації.
-
Прогрівання: II стадія - ферментовані листочки або бруньки знову розміщують в піч і прогрівають.
-
Охолодження - сировину витягують з печі, розстеляють рівномірним шаром і дають охолонути.
-
Ловлення: II стадія - ферментовану заварку розміщують в спеціальні кошики, розташовані над тліючим вугіллям. У такому положенні вона перебуває в середньому 20 годин.
-
Прогрівання: III стадія - сировину розміщують в піч і прогрівають. Цей процес дозволяє «закріпити» властивості, колір і аромат заварки.
Коли чайні листочки та бруньки проходять 9 стадій обробки - на виході виходить вишуканий і багатогранний напій з вираженими квітково-трав'яними нотами, які гармонійно замінюються свіжим і солодкуватим присмаком. Він віддалено нагадує класичний зелений, але розкривається зовсім інакше.
Корисні властивості жовтого чаю
Китайський жовтий чай виробляється кількох видів. Всі вони відрізняються за смаком і ароматом, але однаково впливають на організм людини:
- живлять корисними вітамінами і мікроелементами;
- сприяють поліпшенню настрою;
- розслаблюють;
- заспокоюють нервову систему;
- зменшують головний біль і спазми;
- сприяють підвищенню гемоглобіну в крові;
- зміцнюють імунну систему;
- покращують концентрацію уваги і пам'ять.
Жовтий чай для схуднення теж добре підходить, оскільки знижує апетит, вгамовує спрагу і сприяє нормалізації багатьох процесів в організмі. Завдяки цьому регулярне споживання в межах дозволених норм (2-3 чашки на добу) дозволяє відчувати себе здоровішими.
Єгипетський жовтий чай
Чай Хельба — один з видів жовтого чаю, який відкриває нові грані даного напрямку і популярний в Єгипті, Саудівській Аравії. Специфікою сорту є сировина - напій готують з насіння пажитника, що відноситься до бобових. Насіння подрібнюють або використовують цілими, заварюючи додають фініки, сік лимону, мед і спеції. Напій виходить неймовірно ароматний і пряний на смак, який після себе залишає солодкуватий післясмак.
Єгипетський чай Хельба прекрасно підходить для зимової пори року, оскільки зігріває і живить організм корисними речовинами. Такий напій широко використовують в медицині при захворюваннях дихальних шляхів, лікуванні та профілактиці жіночих проблем, відновленні імунної системи.
Група жовтих чаїв є рідкісною, але має великий потенціал. Тільки справжні цінителі зможуть розкрити в них багатий смак і аромат, які ховають за собою невичерпне джерело корисних властивостей для організму людини. Хельба або китайський чай не підходять для щоденного пиття, але відмінно урізноманітнюють ваш раціон поціновувача чаю.
- Кавові десерти: від класичного тирамісу до вишуканого торта СтарбаксКава – не лише улюблений напій, але й чудовий інгредієнт для страв. У цій статті ми розглянемо найпопулярніші кавові десерти, від класичного тирамісу до інновацій. Ви дізнаєтесь про секрети приготування ідеального крему та отримаєте корисні поради щодо створення неперевершених тортів.
- Натуральний обліпиховий чай: приготування та користь для вашого здоров'яОбліпиховий чай з медом, імбиром, в комбінації з зеленим чи з додаванням апельсинового соку — справді цікава та корисна альтернатива звичним напоям. Якщо не хочеться готувати, то заваріть не менш смачний пакетований.