Продавець Space Coffee розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
5840 відгуків
promo_banner

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 09:00 найближчого робочого дня (сьогодні).

SPACE COFFEE - смачний чай і запашна кава для Ваших затишних вечорів
+380 (67) 741-02-20
+380 (63) 467-60-90
Кошик

Тепер ви знаєте все про чай Тегуаньїнь від А до Я

Коли мова заходить про вишуканий і преміальний сорт чаю Тегуаньїнь - багато хто не знаходить в своїх думках жодної інформації. Як правило, про нього знають тільки справжні цінителі чайного напрямку. Але нічого не заважає вам сьогодні знайти цінний багаж знань про походження такого сорту і дивовижні властивості, якими наділена кожна чашка напою. На батьківщині його називають «залізна богиня милосердя», а в усьому світі відносять до цінних улунів, здатних подарувати заряд бадьорості і сили.

 

Багатогранність улуна Тегуаньінь

Багата і багатогранна історія такого сорту бере свій початок ще з давніх часів. Навколо нього ходить безліч міфів, але всі вони тісно пов'язані з богинею сімейного і людського благополуччя - багаторукою Гуаньїнь. У давнину Тегуань їнь пили ченці, таким чином вводячи себе в транс. Унікальні властивості напою цікаво діють на людський організм, змушуючи відчути слабку ейфорію. При цьому, в складі немає наркотичних речовин. Але практично після першого ковтка ви відчуваєте розлив тепла, розслаблення і спокою.

 

 

Де росте?

У більшості випадків настільки дивовижні властивості напою зобов'язані землям, де кущі вирощують. Чай ті гуань їнь зростає на плантаціях Аньси - південнофудзіямські землі. Тут до цієї рослини ставляться з особливою пошаною, вважаючи основним джерелом свого доходу і здоров'я. Практично всі жителі містечка зайняті вирощуванням цінного улуна. Але зараз його виробництвом займаються і в Сіпін, Ганьде, Сяньхуа, Тайвані, Таїланді. Кожна з провінцій має свій підхід до виробництва даного сорту, що впливає на його смак, аромат і властивості.

 

Корисні властивості

Унікальні властивості такого улуна впливають на фізичне і психологічне здоров'я людини:

  • виводять токсини з організму;
  • виступають профілактичним засобом проти раку;
  • живлять організм корисними вітамінами і мікроелементами;
  • сприяють омолодженню;
  • знижують рівень холестерину;
  • нормалізують тиск;
  • сприяють зниженню ваги.

Такий напій не можна пити щодня, повністю замінюючи чорний або зелений. Але споживання у вечірній час або перед сном дозволить відчувати себе в тонусі і значно здоровішим.

 

Особливості

Цей сорт відноситься до напівферментованих улунів, представляючи собою щось середнє між чорним (червоним) і зеленим чаєм. У Китаї його відносять до синьо-зеленої або бірюзової групи. Для виробництва улуна використовують більш зрілі, ніж для зеленого, великі зелені листи з прожилками. За рахунок слабкої ферментації сировина зберігає більшу частину корисних речовин, зокрема: вітаміни і танін. А при заварюванні кофеїн і ефірні масла вступають в реакцію, насичуючи напій дивним смаком з вираженими нотами трав, прянощів і бузку.

 

Тегуаньінь, як особливий сорт чаю

Чайні листи мають потужний вплив на організм людини за рахунок високого вмісту вітамінів і важливих мікроелементів. З цієї причини виробництво улуна вимагає до себе уважності ще на етапі вирощування. Наступні стадії тільки розкривають і підсилюють природні властивості рослини. Кожен етап виконується вручну досвідченими робітниками, для яких виробництво чаю - ціле мистецтво.

 

Збір врожаю

Китайський чай Тігуанінь - один з небагатьох видів, який збирають в різні пори року. Від цього залежить смак і цілющі властивості, а також підсумкова вартість сировини після обробки. У чайному напрямку особливо цінується осінній урожай - в цей період збирають тільки 15% річного обороту. Після ферментації така заварка вважається найдорожчою і високо цінується серед шанувальників улунів.

До весни збирається половина річного врожаю. Ця сировина середньої якості, яка більш доступна та наділена не такими вираженими властивостями. Але гіршим вважається урожай, зібраний взимку. Його властивості проявляються «тьмяно», а смак і аромат наближений до звичайного зеленого чаю. Але багато споживачів люблять саме його.

Якщо ви є прихильником улунів, але виражений осінній урожай для вас занадто, а весняний вже не те - літній буде оптимальним рішенням. Залежно від кліматичних умов, його збирають до двох разів. При цьому, після ферментації лист зберігає більшість властивостей, роблячи напій смачним насиченим і ароматним.

 

Виробництво

Після збору врожаю чайні листи Лао ті гуань їнь проходять складну обробку в кілька етапів:

  1. Сировина збирається посезонно - цей процес проходить в ранковий час і робітники суворо дотриму.ться технологій. Як правило, зривають тільки перші 4 листа куща.
  2. Листи проходять сушку на свіжому повітрі під дією прямих сонячних променів - періодично їх перевертають, щоб процедура проходила рівномірно.
  3. Підготовлений урожай піддають ферментації - в спеціальних центрифугах листи окислюються і виділяють сік. Після цього їх складають у купи і провітрюють.
  4. Сировину підсушують при невисоких температурах в печі - таким чином процес ферментації зупиняється.
  5. Готове листя скручують - для таких улунів властива кругла форма. При заварюванні невеликі кульки розкриваються, дозволяючи сировині набути природньої форми.
  6. Кульки листя проходять фінальну стадію сушки, потім фасуються - сировина чиститься від паличок і інших відходів вручну. В упаковку до споживача потрапляє тільки якісна сировина.

На етапі виробництва суворо дотримується технологія, яка бере свій початок ще з давніх часів. Головною родзинкою є специфіка обробки, де зовні лист сухий, а всередині як і раніше залишається вологим. Завдяки цьому напій набуває самобутності, яка широко цінується у всьому світі. Але деякі виробники технологію видозмінюють, вносячи нові риси в традиційний напій.

 

Заварювання

Для приготування улуна використовують очищену воду, без вираженого смаку і запаху. Її кип'ятять і дають охолонути до 85 градусів за Цельсієм. У цей час готують посуд - краще вибирати з глини, порцеляни або кераміки. Перед тим, як засипати заварку в співвідношенні 200 мл води на 5-10 г сировини, чашки обдають окропом. Далі можна заливати обробленою водою. Зверніть увагу, що перший цикл заварювання не п'ють, а зливають. Дану процедуру можна повторювати до 15 разів. З кожним новим циклом заварка розкривається, наділяючи напій новими рисами.

 

Смак і аромат

Чай улун Ті Гуань Інь - справді багатогранний сорт, який уособлює естетику й інтимність китайських чайних традицій. При заварюванні листи повністю розкриваються, насичуючи напій корисними властивостями. Всього один ковток змусить вас мимоволі закрити очі, отримуючи щире задоволення від довгограючого солодкуватого смаку з вираженою квітковою нотою бузку і трав. А ненав'язливий квітково-пряний аромат, немов теплою ковдрою, огорне вас, змусюючи отримати повний спектр задоволення від чаювання. У свою чергу витончений солодкуватий післясмак є завершальним акордом. Якщо ви все ще не куштували унікальний сорт улуна - рекомендуємо зробити це прямо зараз. Тегуаньінь - це той вид чаю, який не залишить байдужим нікого.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner