Краща розчинна кава - сублімована
Коли немає можливості готувати натуральну заварну каву - на допомогу приходить більш практична альтернатива під назвою «розчинна». Цей тип кавового напою прийнято ділити на три основних види - порошковий, гранульований і сублімований. Серед усіх представників останній найбільш наближений до заварного через унікальну технологію виробництва, де зерна зберігають свої властивості. Якісна розчинна кава дозволяє в повній мірі замінити натуральну, даруючи багатогранний смак і приємний аромат.
Технологія виробництва сублімованої кави
Виробництво - основний критерій, який дозволяє побачити види розчинної кави. Сировину, що пройшла сублімацію, легко можна відрізнити візуально - це колоті шматочки різних розмірів з вираженим світло-коричневим відтінком. При заварюванні ви відчуєте різницю остаточно: смак більш приємний і насичений, а довгограючий аромат дозволить на мить уявити, що перед вами натуральна заварна. Але давайте розберемося, як же виробляють такий напій.
З чого роблять?
Сублімовану каву готують з свіжих кавових зерен, які були зібрані робітниками в момент дозрівання і доставлені на виробництво. За рахунок специфіки приготування тут не використовують ароматизатори і підсилювачі смаку - тільки сировину і воду. Завдяки цьому на виході споживач отримує якісний продукт, в якому не використовуються жодні добавки.
Як правило, склад розчинної кави містить сировину середньої якості. Найчастіше використовують робусту через високий вміст кофеїну - після сублімації його основна частина зберігається, що робить напій міцним. Але деякі виробники можуть використовувати арабіку або купажі з декількох сортів. При цьому така кава виходить дорожче.
Виробництво
Найкраща розчинна кава - та, яка пройшла обробку і зберегла великий відсоток своїх корисних і смакових властивостей. Ніхто достеменно не розкриває свою фірмову технологію підготовки сировини до споживання, але є одна класична методика - сублімація. Вона відбувається наступним чином:
- Зелені кавові зерна обсмажують і подрібнюють в порошок - на цьому етапі намагаються дотримуватися середнього ступеня обсмаження. Якщо сировину перетримати - напій при заварюванні гірчить і має характерний неприємний присмак.
-
Кавовий порошок заливають гарячою водою, ділять на однакові порції і розміщують в спеціальні резервуари з високою герметичністю - в них сировина вариться кілька годин під тиском.
-
По закінченню циклу виварювання сировину розміщують в спеціальну цистерну, де частина вологи випаровується, що призводить до загустіння - в процесі утворюється пар, який відводять за допомогою спеціальних трубок разом з оліями в окремий резервуар.
-
Емульсію, що загусла, поміщають в морозильну камеру миттєвої заморозки - сировина рухається по стрічці, проходячи млин, де подрібнюється в гранули різних розмірів. В результаті просіювання великі частки слідують далі, а дрібні проходять виробничі етапи заново.
-
Готову сировину розміщують в спеціальні сушильні камери, де під вакуумом відбувається остаточне випаровування вологи, - на виході отримують суху і смачну розчинну каву в тому вигляді, в якому ми звикли її бачити.
Перед упаковкою сировини її насичують ефірними маслами, які раніше були зібрані в процесі виготовлення. Герметичність не дає запаху вивітрюватися, тому в момент відкриття банки вже у себе вдома, перше, що відчуваєте, - виражений кавовий запах. При заварюванні ароматичні властивості розкриваються по-новому, а смак стає насиченим з довгограючим приємним післясмаком.
Відмінності сублімованої від інших видів
Замислюючись над тим, яка розчинна кава краще, споживачі в першу чергу звертають увагу на відмінності. Якщо гранульована і порошкова не мають видимої різниці - сублімована відрізняється. Її приготування проходить кілька етапів, включаючи миттєву заморозку сировини. Завдяки цьому гранули зберігають свої властивості, включаючи багатогранність смаку і аромату. У свою чергу, порошкові і гранульовані менш виражені за всіма параметрами. Саме на їх тлі з'явився міф про те, що розчинну каву неможливо пити через огидні смакові властивості, які не мають нічого спільного з натуральним кавовим напоєм.
Ціна
Вартість - ще одна відмінність всіх видів розчинних кавових напоїв. Краща сублімована кава може за вартістю наздоганяти натуральні зерна, а то й бути значно дорожчою, в той час як інші типи не перевищують середній ціновий діапазон. Це пов'язано зі специфікою виробництва - сублімація вимагає більше сил і коштів, щоб отримати гідний підсумковий продукт. А вимогли до упаковки - тільки 100% герметичність - теж робить свій внесок у формування ціни.
Продукти якого виробника краще купувати?
Починати день з розчинної кави - звичка багатьох людей, адже специфіка приготування займає мінімум часу і не вимагає використання спеціального обладнання. На тлі цього споживачі шукають гідних виробників, продукція яких відповідає всім необхідним параметрам, а головне - смачна й ароматна. Одним з найвідоміших брендів сублімованої кави є бразильська компанія - Cacique de Café Solúvel.
Торгова марка виробляє розчинну каву по своїй особливій технології, яка суворо дотримується в секреті. Основна її перевага - мінімальні смакові і ароматні втрати зерна на етапі виробництва. Завдяки цьому напій отримує максимальну схожість з натуральною заварною - звичайному користувачеві складно побачити істотну різницю. А безліч видів дозволяють не зациклюватися на одному, постійно пробуючи нові рішення.
- Кавові десерти: від класичного тирамісу до вишуканого торта СтарбаксКава – не лише улюблений напій, але й чудовий інгредієнт для страв. У цій статті ми розглянемо найпопулярніші кавові десерти, від класичного тирамісу до інновацій. Ви дізнаєтесь про секрети приготування ідеального крему та отримаєте корисні поради щодо створення неперевершених тортів.
- Натуральний обліпиховий чай: приготування та користь для вашого здоров'яОбліпиховий чай з медом, імбиром, в комбінації з зеленим чи з додаванням апельсинового соку — справді цікава та корисна альтернатива звичним напоям. Якщо не хочеться готувати, то заваріть не менш смачний пакетований.