Чому свіжообсмажена кава - корисно і смачно?
На важливо хто ви: справжній цінитель кавового напрямку або новачок, який тільки починає заглиблюватися в ази даного руху. Кожен прагне отримати шикарний смаковий букет і довгограючий аромат, який буквально заповнює собою весь простір. З цієї причини 90% людей обирають каву в зернах свіжого обсмаження. Саме вона дозволяє оцінити весь потенціал напою і полюбити його за натуральність, користь і великий спектр задоволення.
Що таке свіжообсмажена кава в зернах?
Даний тип кави після збору проходить три етапи обробки перед фасуванням та відправкою на реалізацію. Спочатку зерна засипають в спеціальний апарат під назвою ростер, де вони протягом 8 хвилин проходять обсмажування при 170 градусах за Цельсієм, отримуючи світло-коричневе забарвлення. Далі температура підвищується до 230 градусів і сировину витримують ще 3 хвилини. Завдяки цьому зерна збільшуються в розмірі і стають легшими. На ключовому етапі сировина обсмажується до темно-коричневого кольору, що в середньому займає не більше 2-х хвилин. Тут важливо не перетримати.
За рахунок специфіки обробки такий тип кави має короткий термін придатності. Ідеальний період її дозрівання припадає на 3-7 день зберігання. В цей час смак і аромат розкриваються і при заварюванні насичують напій, роблячи його по-особливому смачним. Ще протягом 2-3 тижнів ви можете балувати себе багатогранністю кави, потім її властивості тьмяніють, переходячи до звичного всім смаку і аромату. З цієї причини експерти рекомендують піддавати обсмажуванню невеликі порції зерен, які можна буде використати за короткий час.
Ступінь обсмажування
На сьогодні виділяють кілька ступенів обсмажування:
- Світле - дозволяє зберегти кислинку, яка виграшно виглядатиме з напоями з додаванням вершків або молока.
- Середнє - в процесі зберігається темний тон і глянець зерна, що робить його універсальним і придатним для щоденного споживання.
- Темне - зерна набувають майже чорного забарвлення, що робить напій міцним з вираженим і багатогранним смаком.
Завдяки відмінним якостям зерна різного ступеня обсмаження можна комбінувати, створюючи цікаві купажі. Таке рішення дозволяє відійти від класичних смаків, щоб спробувати нові варіації звичного для себе напою.
Смак і аромат
Свіже обсмажування сприяє виділенню ефірних олій, які роблять смак і аромат більш вираженим і насиченим. З цієї причини кавомани рекомендують заварювати каву відразу, не піддаючи її тривалому зберіганню. В ідеалі, зерна потрібно молоти невеликими порціями відразу після обсмажування, остужуючи до потрібної температури, потім використовувати протягом декількох тижнів. Якщо кава довго лежить - вона втрачає насиченість, в результаті смак стає плоским, а аромат менш вираженим. Такий напій не дасть відчути ті самі привілеї свіжого обсмаження, оскільки кислоти і ефірні олії на той час втратять свої властивості під впливом зовнішніх чинників і специфіки зберігання.
Корисні властивості
Свіже обсмажування кави дозволяє розкрити потенціал зерен, зберігаючи велику частину корисних речовин. Завдяки цьому звичний всім напій несе не тільки задоволення, але і користь для організму людини. Регулярне вживання в межах певних норм дозволяє:
- нормалізувати роботу серцево-судинної системи;
- знизити знервованість;
- підвищити стійкість до стресів;
- поліпшити реакцію, мозкову активність, пам'ять.
При цьому, експерти не рекомендують зловживати кавою. Вона здатна викликати звикання, а споживання понад норму згубно впливає на здоров'я людини. Такий напій рекомендують пити вранці або протягом дня, не більше 3-4 чашок на добу.
Чому кава свіжої обсмаження користується попитом?
Основна причина, по якій споживач обирає даний тип кави, це смак. Завдяки специфіці обробки він може змінюватися, при цьому завжди зберігає вираженість і багатогранність. Це напій з характером, здатним закохати в себе навіть віддалену від кавового руху людину.
Чим відрізняється свіжообжарену кави від звичайного?
В процесі обсмажування кавові зерна втрачають вологість. Якщо у звичайної рекомендована норма становить 13% - в цій коефіцієнт опускається до 3%. За рахунок цього зерна стають легше і набувають пористої структури. Також на тлі класичної кави свіжообсмажена має низку інших відмінностей:
- Інтенсивний аромат - в процесі обробки зерна додатково не обробляються різного роду добавками. Завдяки цьому при заварюванні виділяється природний запах, який робить напій самобутнім.
- Глибина смаку - як правило, класична кава має один смак, який доповнюється новими нотами, виходячи із сорту. Обсмаження, його ступінь і швидкість, дозволяє наділити напій новими рисами.
- Престижність - складність обробки робить сировину більш дорогою і цінною, що виводить напій на зовсім інший рівень.
- Натуральність - специфіка обробки дозволяє в повній мірі розкрити натуральні властивості, що виключає необхідність використання добавок для посилення смаку або аромату.
Кавові зерна піддаються обсмажуванні при високій температурі для того, щоб глюкоза карамелізувалася, тим самим посилюючи природні смакові і ароматичні властивості. З цієї причини, експерти рекомендують, відвідуючи інтернет-магазин, обирати свыжообсмажену каву. Її властивості неможливо порівняти з іншими видами, що робить напій повністю ексклюзивним і гідним уваги.
- Кавові десерти: від класичного тирамісу до вишуканого торта СтарбаксКава – не лише улюблений напій, але й чудовий інгредієнт для страв. У цій статті ми розглянемо найпопулярніші кавові десерти, від класичного тирамісу до інновацій. Ви дізнаєтесь про секрети приготування ідеального крему та отримаєте корисні поради щодо створення неперевершених тортів.
- Натуральний обліпиховий чай: приготування та користь для вашого здоров'яОбліпиховий чай з медом, імбиром, в комбінації з зеленим чи з додаванням апельсинового соку — справді цікава та корисна альтернатива звичним напоям. Якщо не хочеться готувати, то заваріть не менш смачний пакетований.