Кава арабіка або робуста — експерти вибирають обидва
«Яка кава краще: арабіка або робуста?» — вічне питання, яким задаються не тільки справжні кавомани, але і віддалені від кавової культури люди. Кожен з різновидів має своїм вираженим смаком і ароматом, по-різному впливає на організм людини і насичує напій абсолютно протилежними нотами. Якщо не бажаєте розбиратися у всіх нюансах, якими володіє сорт кави робуста або арабіка — ви можете придбати добре збалансований купаж. У всіх інших випадках інформація про специфіку кавових зерен допоможе вибрати напій до душі.
Що краще: арабіка або робуста?
Відмінності арабіки і робусти — чинники, з допомогою яких можна змінити міцність напою, його властивості, смак, насиченість і аромат. При цьому помилково вважати, що 100% вміст одного з різновидів у складі, зроблять кава смачніша, а ефект від нього могутніше. На якість зерен впливає специфіка вирощування, обробка, подальша обсмажування, помел та заварювання. Якщо ви є справжнім кофеманом або тільки починаєте знайомитися з кавовим ремеслом — експерти рекомендують не поспішати з вішання ярликів. Робуста таїть у собі більше фарб, ніж ми звикли вважати.
Чому арабіка преміальна?
Найпоширеніші сорти арабіки — «Катура», «Бурбон», «Тіпіка», «Марагоджип», «Арамоса», «Балі» і «Шинзан». Якщо ви тільки починаєте знайомитися з таким кава — рекомендуємо почати саме з них. Багато шанувальників кавових напоїв сорти арабіки вважають преміальними. Ними прийнято вважати, що якщо кава на 100% складається з таких зерен або в купажі вони переважають — продукт хороший і краще бути не може. Це від частини дійсно так з ряду причин:
-
дерево арабіки — ніжна рослина, яка вимагає спеціального догляду;
-
отримати ароматні і смачні кавові зерна складно і потрібен спеціальний клімат;
-
для вирощування використовують зрошувальні системи, а також постійно контролюють ріст.
На відміну від інших сортів, висота зростання арабіки повинна бути не менше 600 метрів. При цьому вирощувати рослину — дорого і складно, адже будь-який чинник може вбити рослину, знизити врожайність і вплинути на властивості самих ягід.
Чому робуста бюджетна?
Найчастіше такі зерна відносять до недорогого сегменту з тієї причини, що рослина менш привередливое і може вирощуватися в будь-яких умовах. У процесі росту кущі добре переносять як спеку, так і часті дощі. Але за своїми властивостями, аромату і смаку вони багато в чому не поступаються преміальної арабіці. На сьогодні у продажу є елітні види: «Амбре», «Куилу» і «Конільон дю Бразіл». Їх смак і аромат зроблять кавовий напій особливим, а високий вміст кофеїну дозволить зберегти бадьорість на кілька наступних годин з моменту споживання.
Відмінності арабіки від робусти
Арабіка або робуста — вічне протистояння двох сторін, де немає правих і неправих. Кожен з видів є кардинально різними і бездоганно смакує як у чистому вигляді, так і в якості компонента купажу. Щоб нарешті поставити крапку в протистоянні: «яка кава краще: арабіка або робуста?», розглянемо їх головні відмінності.
Смак
Відрізнити ці два сорти один від одного не складе праці. Смак арабіки м'який, приємний і має легку кислинку. Він добре комбінується з вершковою ноткою і алкоголем. Але смак робусти більш насичений, гострий і гіркий, місцями в'яже. При цьому добре поєднується з будь-якими добавками.
Аромат
За рахунок специфіки вирощування зерна арабіки виходять більш ароматними, вираженими і насиченими. На фоні них робуста простувата і менш барвиста.
Фортеця
Який кави міцніше: арабіка або робуста? Останній на тлі першого буде більш вираженим і стійким за рахунок високого вмісту кофеїну.
Обробка
Зерна арабіки проходять вологу обробку. Її собівартість висока, що позначається на ціннику такої кави. Робуста ж проходить суху обробку. Вона дешевше і швидше, що дозволяє збільшити продуктивність виробництва. В процесі зерна багато в чому втрачають свою якість, але в елітних сортах це непомітно.
Мають кавові купажі право на життя?
Суміш арабіки та робусти — частий тандем, який використовують виробники по всьому світу. Купаж дозволяє доповнити властивості кожного з сортів, створивши абсолютно новий напій. За рахунок різного відсотка комбінування, можна питво зробити більш міцним, насиченим, ароматним, додати кислинку і зробити вираженої гіркоти. Якщо вам набридли класичні сорти кави арабіка і робуста — купажі припадуть вам до смаку. Вони дозволяють отримати новий спектр емоцій від звичного напою, не програючи в якості і корисності.
Кофе — напиток, который считается самым известным во всем мире, после чая. С каждым годом кофеманов становится больше, а «копилка» кофейных вариаций регулярно пополняется новыми рецептурами производства. Такое изобилие вариантов позволят выбрать оптимальный для себя. Но какой бы вы сорт кофе не взяли в итоге — не спешите отказываться от него. Некоторым купажам нужно время, чтобы раскрыться, да и правильность приготовления во многом играет важную роль.
- Кавові десерти: від класичного тирамісу до вишуканого торта СтарбаксКава – не лише улюблений напій, але й чудовий інгредієнт для страв. У цій статті ми розглянемо найпопулярніші кавові десерти, від класичного тирамісу до інновацій. Ви дізнаєтесь про секрети приготування ідеального крему та отримаєте корисні поради щодо створення неперевершених тортів.
- Натуральний обліпиховий чай: приготування та користь для вашого здоров'яОбліпиховий чай з медом, імбиром, в комбінації з зеленим чи з додаванням апельсинового соку — справді цікава та корисна альтернатива звичним напоям. Якщо не хочеться готувати, то заваріть не менш смачний пакетований.