Як варити каву в турці правильно і смачно так, що бариста позаздрить?
Кава в турці, джезві, по-турецьки чи по-східному — один із стародавніх способів заварювання в світі. Раніше люди не мали кавоварок, молоковзбивателей та інших сучасних пристосувань, що дозволяють приготувати ідеальний кавовий напій. Турка була єдиним ефективним рішенням. В ній зерна чудово розкривалися, ставали ароматними і насиченими. Щоб напій вас дійсно здивував, вам потрібно знати, як варити каву в турці з молоком або у класичному варіанті.
Способи заварювання кави в турці
Перед тим, як зварити каву в глиняному або мідної турці, зверніть увагу на два способи заварювання:
-
На плиті — сучасний варіант приготування, який використовують в побуті і громадському харчуванні. Дозволяє швидко зварити каву, наділивши його насиченим смаком і ароматом.
-
На піску — первинний спосіб заварювання, який популярний при приготуванні кави по-турецьки. Процес приготування відбувається в піску, що дозволяє отримати особливий смак і аромат.
На сьогодні популярними залишаються обидві варіації приготування кавових напоїв. Щоб визначити, який з них вам ближче, експерти рекомендують спробувати обидва. Незважаючи на схожість процесів, результат виходить різним. Справжні поціновувачі кави завжди знаходять 1000 і 1 відмінність між приготуванням на плиті та в піску.
Варіанти помелу кави
При заварюванні мелені кавові зерна розкриваються, віддаючи напою кофеїн і ефірні масла, що формують смак і аромат. Перед тим, як зварити смачну каву, рекомендуємо приділити увагу вибору помелу. Для турки прийнято використовувати дрібний. Він не тільки швидше розчиняється, віддаючи свої властивості, але і візуально робить напій гущі.
Ідеальна пропорція води і кави
Замислюючись над тим, як правильно приготувати каву, важливо підібрати правильні пропорції. На 1 турку прийнято брати 10 г мелених зерен на кожні 100 мл води. Така комбінація дозволяє отримати насичений і ароматний напій з помірною фортецею.
Кілька вражаючих рецептів приготування кави в турці
Замислюючись над тим, як зварити капучино або американо в турці, ви знайдете масу різних рецептур. Кожна з них дозволяє отримати унікальний напій, який буде відрізнятися не тільки за смаком, але й густоти. Розглянемо кілька незвичайних варіантів приготування.
По-східному
Перед тим, як варити американо в турці за цим способом, підготуйте:
-
холодна вода — 200 мл;
-
кава — 20 г;
-
гвоздика — 2 бутона;
-
кардамон — 2 шт.;
-
кориця — 1 г;
-
цукор — за смаком.
Налийте воду в турку і доведіть її до кипіння. Зніміть посуд з вогню і всипте залишилися інгредієнти. Спеції попередньо потрібно добре подрібнити до консистенції порошку. Залиште кави на пару хвилин настоятися і охолонути. Розлийте по чашках і вживайте.
Кава по даному рецепту виходить яскравим і незвичайним. Після першого ковтка ви відчуєте виражену кавову ноту, яка залишить після себе пряне післясмак.
З молоком
Для приготування вам знадобиться:
-
кава — 20 г;
-
молоко — 200 мл;
-
цукор — за смаком.
Налийте в турку молоко і додайте мелені кавові зерна. Поставте посуд на плиту і доведіть до кипіння. Коли з'явиться пінка — зніміть з вогню і дайте їй осісти. При використанні турки напій можна вживати після першого циклу заварювання. Готуючи каву в мідної, алюмінієвої або сталевий, повторіть процес закипання три рази.
Кавовий напій з молоком набуває виражений вершковий смак і аромат. Він стає насиченим і яскравим, а нотка кави служить своєрідним завершальним акордом.
Яку турку краще вибрати?
Класична варіація даної начиння давно винайдена і є широко використовується в усьому світі. Щоб напій вийшов правильним і смачним, перед тим як зварити каву з пінкою або без, приділіть трохи уваги вибору самої турки.
Форма
Правильна турка повинна мати конусоподібній форму, де горлечко завужені, а дно широке. Завдяки цьому гуща опускається на дно і не піднімається разом з пінкою. А також в процесі приготування ефірні масла залишаються всередині, роблячи напій ароматним, густим і яскравим.
Обсяг
От объема утвари зависит то, каким насыщенным будет напиток и сколько его получится на выходе. Оптимальным вариантом считается турка на 100-150 мл. Но для больших компаний можно использовать утварь емкостью до 600 мл.
Материал
Современные турки делают из:
-
алюминия;
-
глины;
-
керамики;
-
нержавеющей стали;
-
меди.
Истинные ценители кофейных напитков рекомендуют отдавать предпочтение медным туркам с защитным покрытием внутри. Благодаря хорошей теплоотдаче жидкость быстро нагревается и напиток получается не горький.
Ручка
Для варки кофе на плите принято использовать турку с деревянной или пластиковой ручкой, расположенной под углом. Благодаря этому вам будет удобно держать утварь и исключается вероятность получить ожог. Если же процесс приготовления планируется осуществлять на песке — перед тем, как варить кофе в зернах, рекомендуем брать турку с прямой ручкой. Для такой технологии она удобнее.
На самом деле сварить вкусный капучино, эспрессо или американо в турке, находясь у себя дома, простая задача. Основываясь на правилах выбора кофейных зерен и правильной технологии приготовления, вы сможете научиться делать хороший напиток всего за 2-3 попытки.
- Кавові десерти: від класичного тирамісу до вишуканого торта СтарбаксКава – не лише улюблений напій, але й чудовий інгредієнт для страв. У цій статті ми розглянемо найпопулярніші кавові десерти, від класичного тирамісу до інновацій. Ви дізнаєтесь про секрети приготування ідеального крему та отримаєте корисні поради щодо створення неперевершених тортів.
- Натуральний обліпиховий чай: приготування та користь для вашого здоров'яОбліпиховий чай з медом, імбиром, в комбінації з зеленим чи з додаванням апельсинового соку — справді цікава та корисна альтернатива звичним напоям. Якщо не хочеться готувати, то заваріть не менш смачний пакетований.