Чай улун — напій, який вразить вас з першого ковтка
Улун — сорт китайського чаю, має 40-50% ступінь ферментації. Експерти його відносять до окремої групи, вважаючи чимось середнім між класичним зеленим і чорним видами. Свіжий квітковий аромат, глибокий букет смаків і бірюзовий відтінок при заварюванні — те, що виділяє улунский чай серед інших. Багато хто помилково відносять його до групи зелених чайних напоїв, але це не так. Він є повноцінним сортом китайського чаю з багатовіковою історією.
Історія походження чаю улун
Вперше чай оолонг згадується в епоху правління династії Мін. Спочатку листя вирощувалися в провінції Фуцзянь, а пізніше з'явилися у Аньси та Гуандуні. З моменту свого відкриття молочний чай пили тільки в Китаї. Лише в 17-му столітті його вирішили поставляти в Європу. Смак і аромат настільки підкорив європейських леді, що незабаром напій почали вважати виключно жіночим. А після того, як молочний чай оолонг з'явився на британському ринку — його прозвали королівським.
У Тайвані молочний оолонг почали вирощувати і виробляти тільки в 19-му столітті. Саме під брендом "Dodd & Co" його продавали в США, Англії та багатьох інших країнах. На сьогодні цей напій в первинній варіації можна купити в будь-якому місті світу. Процес вирощування, як і технологія приготування, не змінюється століттями і збережена донині.
Походження назви
У Китаї цей чай виробляється і продається під назвою улун. В перекладі воно означає Чорний дракон. Але з появою цього сорту на європейському ринку — улун був замінений на оолонг. Сьогодні офіційно використовуються обидва назву, які позначають ідентичний продукт.
Естетика виробництва
Для того, щоб приготувати чай улун, зелені листки збирають вручну. Залежно від рецептури — час збору врожаю різне. Для отримання ароматної, але менш насиченого смаку напою, краще всього підходить весняна стадія дозрівання. Для більш глибокого букета смакових властивостей вибирають осінній урожай. Далі листи проходять стадію виробництва:
-
сушку природним шляхом на відкритому повітрі;
-
ферментацію;
-
сушку, здійснювану з метою припинення процесу ферментації;
-
скрутку;
-
сушіння, що дозволяє позбавитися від залишків вологи.
По закінченню провадження готовий чай розфасовується і передається під реалізацію.
Ароматизація
Багато століть поспіль напій оолонг схрещували з різними смаковими добавками: молоком, медом, нектарами, травами і пелюстками квітів. Так він більше розкривався, ставав незвичайним і яскравим.
Зараз улун ароматизують з використанням натуральних ароматизаторів. Далі напій надходить на реалізацію — найчастіше за кордон. У Китаї високо цінують оригінальний смак і не вітають добавки.
Відмінності чаю оолонг від класичного зеленого
Насамперед чай улун відрізняється від зелених сортів формою листя. Якщо для останніх обираються виключно цілісні листочки — для оолонг вони зім'яті або у вигляді кульок, спіралей. Також ферментація відіграє вирішальну роль. Чай оолонг менш ферментований, ніж класична варіація зеленого чаю. Даному процесу піддається не весь аркуш, а тільки його краю і зовнішня поверхня. Всередині він повністю зберігає свої властивості, роблячи напій насиченішим і корисніше. Але oolong чай має і ряд інших особливостей:
-
Чай улун — ціла група сортів, яка відрізняється середовищем вирощування і виробництвом. Завдяки цьому напій буває різної насиченості, аромату і кольору.
-
Він єдиний, який цілою групою використовується у чайній церемонії Гун Фу Ча — в ній високо цінується різноманітність смакових і ароматичних властивостей.
-
Молочний улун може заваритися до 15-ти разів, зберігаючи насиченість.
-
На етапі виробництва обов'язково застосовується технологія скручування. Темні сорти скручуються поздовжньо, а світлі схожі на сфери або кульки.
-
Вважається самим ароматним напоєм з усіх китайських представників.
-
Властивості чаю улун допомагають боротися з хронічними захворюваннями, що сприяють поліпшенню стану шкіри і зубів.
Чай молочний улун містить в собі багато таніну, який надає сильний тонізуючий ефект. Також його властивості допомагають скинути зайву вагу, нормалізувати тиск і навіть запобігти розвитку ракових клітин. В процесі заварювання напій розкривається по-новому, дозволяючи отримати справжнє задоволення від чаювання. Всього одна чашка здатна відновити сили і відволікти від сумних думок.
Щоб придбати якісний чай, створений у змісті багатовікових традицій, рекомендуємо відвідати наш онлайн-магазин Space Coffee. Ми доставимо ваше замовлення швидко та безпечно протягом 1-3 днів в будь-який регіон України.
- Кавові десерти: від класичного тирамісу до вишуканого торта СтарбаксКава – не лише улюблений напій, але й чудовий інгредієнт для страв. У цій статті ми розглянемо найпопулярніші кавові десерти, від класичного тирамісу до інновацій. Ви дізнаєтесь про секрети приготування ідеального крему та отримаєте корисні поради щодо створення неперевершених тортів.
- Натуральний обліпиховий чай: приготування та користь для вашого здоров'яОбліпиховий чай з медом, імбиром, в комбінації з зеленим чи з додаванням апельсинового соку — справді цікава та корисна альтернатива звичним напоям. Якщо не хочеться готувати, то заваріть не менш смачний пакетований.