Що таке латте і чому навіть самий дивний його рецепт варто спробувати?
Ароматний і смачний кави латте — напій з колоритною Італії, який не залишає байдужими шанувальників кавового ремесла. Це вдала комбінація насиченого еспресо і жирного молока, що володіє м'яким насиченим молочним смаком з легким присмаком гірчинки. А стильна подача — ще одна родзинка напою, яка підкреслює його унікальність.
Що таке кава латте?
Сама назва напою криє в собі його основний інгредієнт — молоко. Тому, кажучи про те, що таке кава латте, можна сміливо стверджувати — це капучіно, але з особливостями. У ньому міститься більше молока, при цьому його жирність не повинна бути менше 3,2%. Це пов'язано з тим, що воно перед з'єднанням з еспресо збивається.
Ще однією відмінністю латте є подача. Він подається в келиху 220-250 мл, в той час як інші кавові напої за обсягом менше. Готуючи за класичною рецептурою, бариста спочатку наливає концентрований еспресо, потім молоко і зверху додає піну. Завдяки цьому напій має три виражених шару і виглядає цікаво. В залежності від рецепту, можна додавати сиропи, прянощі і топінги.
Особливості приготування
Дізнатися різновид латте з додаванням шоколаду, прянощів і сиропів та відміну від іншого напою досить просто. Рецептура приготування має свої індивідуальні особливості, що роблять напій пізнаваним серед інших:
- Класичний рецепт вимагає того, щоб першим у склянку наливався свіжоприготований еспресо.
- Щоб розпізнати, що таке латте макіато — зверніть увагу на нижній шар. На відміну від класичного виконання, у цьому першим у склянку наливають молоко.
- Правильний напій повинен містити в собі якісне еспресо, у складі якого 10% — чистий робуста.
- Для приготування піни підійде тільки жирне молоко, в іншому випадку вона не вийде.
- Бажаючи додати в напій свою авторську нотку, бариста ніколи не використовує цитрусові топінги і сиропи. Вони сприяють скисання молока, в той час як інші добре доповнюють молочно-кавовий смак.
Подають його в довгій прозорою чашці або склянці з трубочкою. При цьому в обов'язковому порядку враховується висота пінки, коли наливаєте молочну суміш і еспрессо. Головною родзинкою вважаються виражені шари, але якщо у вас не вийшло — не вважається недоліком. Це відбувається по причині різної щільності рідин.
Приготування в домашніх умовах
Прийнято вважати, що готувати латте в домашніх умовах — моветон. Але за допомогою сучасних технологій будь-який бажаючий може навчитися робити смачний і ароматний напій самостійно. Розглянемо деякі рецепти, які дозволять відійти від класичної рецептури, щоб спробувати щось нове.
Гарбузовий латте
Щоб приготувати гарбузовий латте, вам знадобиться:
- молоко — 100 мл
- еспресо — 60 мл
- пюре з гарбуза — 3 ст. л.
- ванілін — за смаком
- стевія — 3 краплі
- спеції — за смаком
У ємності з'єднайте молоко з гарбузовим пюре, потім нагрійте її на плиті або в мікрохвильовій печі — достатньо 45 секунд. По закінченню додайте ваніль, спеції і стевію. З допомогою пеновзбивателя збийте молочно-гарбузову суміш до утворення пухкої піни.
Паралельно у склянку налийте свіжоприготований еспресо і посипте його дрібкою кориці. Влийте суміш і обережно викладіть зверху піну. Напій готовий до вживання.
Латте з сиропом
Для приготування латте з сиропом вам знадобиться:
- еспресо — 30 мл
- молоко — 100 мл
- будь сироп — 30 г
В прозрачный высокий стакан налейте любой понравившийся вам сироп — он будет давать напитку выраженный вкус и сладость. Параллельно налейте молоко в чашку и взбейте до рыхлых пиков. Осторожно влейте поверх сиропа.
Приготовьте концентрированный эспрессо, затем тонкой струйкой влейте в стакан — кофе осядет на дно и даст третий слой. Сверху напиток можно украсить шоколадным топпингом или посыпать пряными специями. Напиток готов.
Какой напиток выбрать?
Здесь мы собрали ответы на самые популярные вопросы относительно отличий латте от капучино, чтобы помочь Вам определиться с выбором.
“Что вкуснее: латте или капучино?” — нельзя дать однозначный ответ. Каждый из напитков имеет свой выраженный вкус и аромат, а технология приготовления сопоставима с искусством.
“Что крепче: латте или капучино?” — вся тайна кроется в сорте кофе и его качестве. Но латте однозначно содержит в себе меньше кофеина за счет высокого содержания молока. На 100 мл молочной смеси приходится всего 30-60 мл кофе.
“Что калорийнее: латте или капучино?” — однозначно в этом рейтинге лидирует латте за счет содержания в нем высокого процента жирного молока. Тем не менее рекомендуем попробовать оба напитка и определить для себя фаворита.
Максимально широкий выбор кофе и доставка по всей Украине — онлайн-магазин Space Coffee.
- Кавові десерти: від класичного тирамісу до вишуканого торта СтарбаксКава – не лише улюблений напій, але й чудовий інгредієнт для страв. У цій статті ми розглянемо найпопулярніші кавові десерти, від класичного тирамісу до інновацій. Ви дізнаєтесь про секрети приготування ідеального крему та отримаєте корисні поради щодо створення неперевершених тортів.
- Натуральний обліпиховий чай: приготування та користь для вашого здоров'яОбліпиховий чай з медом, імбиром, в комбінації з зеленим чи з додаванням апельсинового соку — справді цікава та корисна альтернатива звичним напоям. Якщо не хочеться готувати, то заваріть не менш смачний пакетований.