Як правильно заварювати каву: секрети від кращих барист
Не уявляєте життя без кави? Ви не одні в цьому пристрасть – понад 2 млрд людей щодня починає день з підбадьорливого напою. Ми розповімо, як правильно варити каву в домашніх умовах і поділимося ексклюзивними технологіями.
Яка кава краще: арабіка або робуста?
Це один з "вічних" питань, на яке немає однозначної відповіді. Все індивідуально і залежить від смакових уподобань кожного.
Звичайно, гурмани віддають лаври перемоги – арабіці. У чистому вигляді вона вважається одним з найбільш елітних сортів. Залежно від ступеня підсмажування, володіє м'яким, терпким, злегка кислуватим присмаком. Містить максимально високий рівень ефірних олій (18%). При термічній обробці розкриває палітру яскравих ароматів: ванілі, горіхів, цитрусових. Це великі зерна, довгастої форми з вигином, що нагадує букву "S" з гладкою поверхнею.
Відмінні властивості робусти – смак з вираженою гіркотою, приглушений аромат з-за низького вмісту ефірних олій (8%). З-за своєї специфіки вона практично не використовується в чистому вигляді. В різних пропорціях застосовується для створення купажів і більше бюджетних розчинних варіантів напою.
Багатьох цікавить питання, який кави міцніше: арабіка або робуста. Однозначно – другий варіант. У складі робусти 3% кофеїну, в арабіці – 1-1,5%.
Користь кави
Кава - джерело цінних речовин, мікроелементів і вітамінів. Серед його переваг:
- відновлення сил: стимулює центральну нервову систему, "запускає" енергію в організмі, збільшує продуктивність.
- концентрація уваги: сприяє активізації мозкової діяльності, дозволяє зосередитися на вирішенні складних завдань.
- поліпшення самопочуття: в склад зерна входять антиоксиданти, які підвищують вироблення ендорфінів, дофамінів в крові. В результаті, піднімається настрій, знижується рівень тривожності.
- посилення імунної системи: згідно з даними зарубіжних дослідників, регулярне вживання кави американо знижує ризик передчасного старіння клітин; налагоджує роботу травного тракту.
Як правильно заварювати каву?
Існує кілька способів приготування: у джезві (турці), безпосередньо в чашці і за допомогою спеціального обладнання. Кожна з технологій має свої особливості, але є ряд загальних правил, які барісти рекомендують дотримуватися.
Застава по-справжньому смачної кави – свіже мливо. Це робить напій більш насиченим і ароматним. Подрібніть зерна до стану пудри – таким чином, гуща швидше осяде на дно.
Використовувати фільтровану або бутильовану воду в співвідношенні 180 мл на 10 г кави. Важливо знати: при швидкому закипанні кава втрачає властивості, тому нагрів повинен бути поступовим, на повільному вогні, не перевищуючи +96-98°С.
Ми підготували для вас огляд найбільш популярних видів кави, з приготуванням яких впоратися кожен. А який сьогодні виберете ви?
Еспресо кава
- На одну порцію традиційно йде 7 грам мелених зерен (орієнтовно 2 чайні ложки).
- Додайте в джезву 40 мл води, поставте на вогонь, доведіть до утворення піни. Повторіть цей процес кілька разів.
- Готовий еспресо перелийте в порцелянову чашку.
Кава з лимоном
- У готовий напій покладіть скибочку лимона цедру або
- Залиште на кілька хвилин, щоб з'явилася характерна кислинка.
- При бажанні додайте молоко, ваніль.
Кава з коньяком
- Зваріть каву зручним для вас способом.
- На 200 мл додайте 50 мл коньяку. Відмінне доповнення – паличка кориці або гвоздика.
- Наполягайте кілька хвилин.
Кава з імбиром
- Натріть корінь імбиру без шкірочки на дрібній тертці (не більше 1 ч. л.).
- Додайте гарячий напій, ретельно перемішайте і почекайте поки гущавина осяде.
Кава лунго
- Дотримуйтеся співвідношення: 60-110 мл води на 7-9 г подрібненої кави.
- Варіть на повільному вогні до хвилини.
- Попередньо прогрійте ємність для подачі.
Кава американо
- Насипте в розігріту турку 2 чайні ложки кави і залийте водою (120-200 мл).
- Доведіть до кипіння, зніміть з вогню.
- Для різноманітності смаку можна додати вершки, шоколад або кленовий сироп.
Кава глясе
- Заваріть еспресо. Дайте час трохи охолонути.
- Перелийте напій у склянку, зверху викладіть кульку морозива (50-70 г)
- Насолоджуйтесь!
Онлайн магазин SpaceCoffee – космічний кави за земними цінами
Ми щирі фанати кави і знаємо, наскільки важлива якість продукту. У нашому каталозі представлені виключно найкращі сорти від компаній, які зарекомендували себе на ринку... а також сподобалися особисто нам. Повірте: ми гурмани зі стажем... :)
- Кавові десерти: від класичного тирамісу до вишуканого торта СтарбаксКава – не лише улюблений напій, але й чудовий інгредієнт для страв. У цій статті ми розглянемо найпопулярніші кавові десерти, від класичного тирамісу до інновацій. Ви дізнаєтесь про секрети приготування ідеального крему та отримаєте корисні поради щодо створення неперевершених тортів.
- Натуральний обліпиховий чай: приготування та користь для вашого здоров'яОбліпиховий чай з медом, імбиром, в комбінації з зеленим чи з додаванням апельсинового соку — справді цікава та корисна альтернатива звичним напоям. Якщо не хочеться готувати, то заваріть не менш смачний пакетований.