Виробництво чаю: від плантації до чашки
Світ чаю - це щось дивовижне. Багато хто не замислюються, наскільки довгий шлях він проходить до моменту заварювання, і скільки праці вкладено, щоб ваш ранок починався з чашечки улюбленого ароматного напою.
Де і як росте чай?
Можливо, ви не здогадувалися, але всім відомий чай - чорний, зелений, білий - відбувається з однієї рослини. Масштабні плантації для вирощування розташовані в Південно-Східній Азії, Індії, Шрі-Ланці, Японії. Але вирушати туди не обов'язково - купити чай високої якості можна з будь-якого куточка планети.
Південні райони Китаю, Бірми, В'єтнаму славляться масштабами чайного виробництва. Природа подбала про підтримку сприятливих умов, подарувала місцевим жителям можливість збирати "урожай" протягом року. Якщо говорити образно, тутешня атмосфера нагадує оранжерею ботанічного саду. Тут панує теплий температурний режим, підвищений рівень вологості.
Чому плантації чаю унікальні?
Чай вирощується виключно на гірських схилах, висотою від 500 до 3500 м над рівнем моря. Похила поверхня не дозволяє опадів затримуватися. Збираються верхні 2-3 листочка - молоді і свіжі. Такий вид роботи виконується вручну жінками. Вони надягають на спину широкі плетені кошики. Вага ноші до закінчення дня вимірюється десятками кілограм. Різкі рухи негативно впливають на якість кінцевого продукту.
Види чаю
Залежно від походження, механізму обробки, форми розрізняють понад 200 різновидів чаю. Найбільш традиційним є поділ за ступенем ферментації - окислення продукції природним шляхом.
Виділяють види:
-
зелений чай - не піддається ферментації, після сушіння відправляється на випал, далі - на сортування. Природний колір залишається і варіюється від темно - до світло-зеленого. Володіє терпким смаком, але без гіркоти.
-
чорний чай - проходить тривалий окислення від 14 днів до місяця. Під впливом повітря набуває насичений темно-коричневий або вугільний колір.
Гурмани особливо цінують білий чай. Він виготовляється з ранніх, напіврозпустилися листочків, покритих невеликим ворсом. Залежно від терміну окислення розрізняють улун, пуер, жовтий чай.
Все про чай: етапи виробництва
Для місцевого населення це дуже прибутковий бізнес. Рослини багаторічні, стабільно "приносять дохід" до 50-60 років. Але тут є ряд нюансів. Це трудомісткий монотонний процес, під палючим сонцем і вимагає значних фізичних зусиль. Для 1 кг готового чаю необхідно зібрати 4 кг свіжого листя.
Як створюється найпопулярніший напій?
Технологія виготовлення передбачає цілий комплекс послідовних дій:
-
Збір: листя збираються вручну в спеціальні корзини чи мішки. Група збирачів з 6 чоловік за день може зібрати до 175 кг
-
Зав'ялення: листки просушуються з метою обезводнення. Вони розкладають тонким шаром на спеціальні піддони в сухе прохолодне приміщення на 8 - 16 годин. За цей час вони втрачають до 55% вологи, стають менш ламкими, набувають еластичність.
-
Скручування: щоб вибрати правильну форму, листя піддаються сильному тиску. Для цього використовується конвеєр або прес.
-
Ферментація чаю: вікіпедія визначає цей процес, як окислення. Уперше він був запроваджений на початку XX століття в азіатських країнах, які перебували в колоніальній залежності від Англії. Механізм наступний: всередині листя здійснюються хімічні реакції під впливом кисню. В результаті вони змінюють свої первинні характеристики (колір, аромат).
-
Випал: чай поміщається в розпечені духовки на 15-20 хвилин. Під дією високих температур зупиняється ферментація, виділення соку.
-
Сортування: після охолодження надходить в пакувальний цех.
Уявіть: чайний лист після обробки скорочується до 5% від початкового розміру!
Де купити найсмачніший чай в Україні?
В нашому онлайн-магазині Space Coffee представлений широкий асортимент чаю від провідних світових виробників. Ми завжди до ваших послуг. Пам'ятайте: всі хороші ідеї починаються з чашки чаю. А вибрати саме "той" ми завжди допоможемо і відправимо замовлення в будь-яку точку нашої країни і не тільки.
- Кавові десерти: від класичного тирамісу до вишуканого торта СтарбаксКава – не лише улюблений напій, але й чудовий інгредієнт для страв. У цій статті ми розглянемо найпопулярніші кавові десерти, від класичного тирамісу до інновацій. Ви дізнаєтесь про секрети приготування ідеального крему та отримаєте корисні поради щодо створення неперевершених тортів.
- Натуральний обліпиховий чай: приготування та користь для вашого здоров'яОбліпиховий чай з медом, імбиром, в комбінації з зеленим чи з додаванням апельсинового соку — справді цікава та корисна альтернатива звичним напоям. Якщо не хочеться готувати, то заваріть не менш смачний пакетований.