Kopi Luwak - найдорожча кава у світі
За чашку кави Лювак гурмани готові заплатити 50$. Туристи долають тисячі кілометрів, щоб побачити "таїнство" створення екзотичного напою. Дійсно смак кави настільки особливий або це черговий маркетинговий хід?
Елітна кава – секрет у виробництві
Унікальність Kopi Luwak полягає в способі обробки зерен. На відміну від традиційного варіанту, вони проходять додатковий етап: "переварювання" в кишечнику мусанга або пальмової сивет – звіра, який мешкає в південній Азії. Специфічний процес приготування викликає у багатьох неоднозначну реакцію, але при цьому ажіотаж навколо нього продовжує зростати.
Як все починалося? Жителі Індонезії помітили любов мусангов до ягід кавового дерева. Поїдаючи м'яку частину, вони ковтають цілі зерна, які в шлунково-кишковому тракті не розщеплюються, а природним шляхом виходять назовні і, таким чином, представляють велику цінність для аборигенів.
Якщо раніше зерна збиралися в диких умовах савани, зараз виробництво поставлено "на потік". Заповзятливі індонезійці створили ферми, в яких доглядають за мусангами. Сотні таких "притулків" відкриті на островах Суматра, Ява, Балі, Філіппінах, а також у В'єтнамі. Туристи приїжджають з різних куточків планети, щоб погодувати милих звірів і випити ексклюзивний напій на батьківщині його створення.
Як виготовляється найдорожчий сорт кави?
Оригінальний Копі Лювак – це абсолютно ручна робота. Машинна обробка не допускається, оскільки весь процес включає декілька рівнів очищення.
Індонезійці годують пальмових куниць кавовими ягодами вночі, оскільки в цей час настає пік їх активності. Щоб отримати незвичайний аромат, в їх раціон також додаються фрукти, такі як: папайя, банани, хурма.
Виробництво кави Копі Лювак: етапи
- Екскременти переносяться в широкі металеві піддони. Вони висушуються на сонці до 3 днів. На деяких фермах поміщаються в сухе прохолодне місце до півроку, щоб дати можливість хімічним реакціям повністю завершитися.
- Зерна відокремлюються від мембрани і ретельно промиваються під гарячою проточною водою.
- Обжарка здійснюється вручну при температурі не нижче 180 градусів.
- Фінальний етап – кавові зерна подрібнюються у дерев'яних ступах.
Елітна кава в зернах також експортується в Європу, США і користується попитом у ресторанах преміум класу.
Який на смак Kopi luwak?
Кава володіє своєрідними смаковими якостями, тому особливо цінується серед гурманів. Вся "магія" відбувається в травній системі мусанга.
Шлунковий сік виділяє ферменти, що розщеплюють білки, які в звичайному вигляді надають арабіці, робусті якусь гіркоту. Але на цьому ще не все. Також мусанг виділяє цибетин – мускус, завдяки якому зерна набувають темно-коричневий колір.
Найдорожча кава: характеристика
Готовий напій має:
- м'який смак, без кислинки;
- низький вміст кофеїну;
- яскраво виражені шоколадно-карамельні, вершкові нотки;
- ніжний аромат;
- довгий післясмак.
Спробувати однаковий Копі Лювак практично неможливо. Присмак завжди відрізняється, оскільки кожен звір має свою мікрофлору, яка відрізняється від своїх побратимів.
Чому кава Лювак такий дорогий?
Вартість варіюється в залежності від країни продажу. На Балі ви можете насолодитися Kopi Luwak за 15$ (100 г), тоді як у європейських країнах така ж чашка обійдеться в 100$. Придбати каву можна упаковці: вартість 1 кг досягає 1200-1400$.
Висока ціна обумовлена декількома факторами. Зміст циветт досить витратна справа. За добу вони з'їдають до 1 кілограма ягід, що прирівнюється до 50 грам зерен. За своєю природою сивет – хижаки, тому власники ферм змушені регулярно годувати їх м'ясом курки.
Ще одна особливість: специфічний фермент виробляється в шлунку мусанга протягом не менше 6 місяців, далі – слід сезон "простою". Вони не розмножуються в неволі, тому їх відпускають на волю. Також комерційну роль зіграв інтерес, адже кава, "створений" з допомогою звірка – реклама, яка спрацювала на "ура".
Якщо ви хочете насолодитися бадьорим напоєм високої якості, немає необхідності їхати в Індонезію. Купити смачну каву в Україні ви можете, не відходячи від ноутбука або телефону. Наш онлайн-магазин Space Coffee завжди до ваших послуг. Космічний кави, який надихає на нові перемоги.
- Кавові десерти: від класичного тирамісу до вишуканого торта СтарбаксКава – не лише улюблений напій, але й чудовий інгредієнт для страв. У цій статті ми розглянемо найпопулярніші кавові десерти, від класичного тирамісу до інновацій. Ви дізнаєтесь про секрети приготування ідеального крему та отримаєте корисні поради щодо створення неперевершених тортів.
- Натуральний обліпиховий чай: приготування та користь для вашого здоров'яОбліпиховий чай з медом, імбиром, в комбінації з зеленим чи з додаванням апельсинового соку — справді цікава та корисна альтернатива звичним напоям. Якщо не хочеться готувати, то заваріть не менш смачний пакетований.