Продавець Space Coffee розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
5306 відгуків
promo_banner
SPACE COFFEE - смачний чай і запашна кава для Ваших затишних вечорів
+380 (67) 741-02-20
+380 (63) 467-60-90
Кошик

Як організувати чайну церемонію? Особливості чайних церемоній в різних культурах.

Чайна церемонія - це ритуал, який проводиться за певною схемою та дозволяє повністю насолодитися всіма смаковими властивостями чаю. Найбільш екзотичними вважаються китайська і англійська чайні церемонії, саме їх особливості ми розглянемо далі.

 

 

 

 

Китайська чайна церемонія

Чайні церемонії в Китаї проводяться не одне тисячоліття, вони вже стали символом китайської культури. Вважається, що вперше вони проводилися буддійськими монахами, тому такий ритуал наповнений особливою таємничістю і духовністю. Така дія дозволяє не просто насолодитися смаком благородного напою, але і витягти з нього максимальну користь.

 

Як правильно заварювати чай і проводити церемонію

Китайська чайна церемонія – це не просто чаювання, це ціле мистецтво, яке вимагає певних знань. Є цілий комплекс правил проведення ритуалу, дотримуючись яких можна зануритися в особливу атмосферу.

Спочатку треба підготувати атрибути:

  • піалу для вдихання аромату сухого листя – ча хе;

  • чайник;

  • чацзюй;

  • гайван;

  • чашу справедливості – лаха;

  • парні чашечки – чан бей і вен сян бей.

Сервіровка відбувається на спеціальній дошці – чабань.

Починається таїнство зі знайомства з чаєм. У спеціальний посуд (ча хе) засипаються сухі чайне листя. Щоб максимально розкрити їх аромат необхідно тримати піалу двома руками, зігріваючи листочки теплом рук і диханням. Після цього потрібно прогріти посуд для чаювання, обдавши її гарячою водою з термоса. Що стосується чацзюй – це набір додаткових аксесуарів, який використовується за бажанням. В залежності від комплектації чацзюй призначений для наступних функцій:

  1. Перекладання чайних листочків у глек.

  2. Робота з гарячою плошкой.

  3. Чищення носика заварника.

  4. Візуальне вивчення чайних листів.

  5. Герметичне зберігання пиття в посудині.

  6. Полірування чайника і не тільки.

Заварка засипається в заздалегідь підігрітий чайник і заливається окропом. Далі вона переливається в спеціальний посудину (лаха), добре перемішується, адже вважається, що в процесі перемішування питво збагачується киснем і стає рівномірно насиченим. Також може використовуватися додатковий заварник (гайван), в ньому можна як заварювати, так і зберігати вже готовий напій.

У чайній культурі Китаю прийнято використовувати дві чашечки високу і низьку. Спочатку рідину наливають у високі чаші, при цьому лаха тримають високо, щоб напій зарядився позитивною енергією. З чашок вище питво переливається в низькі, після чого маленьку ємність встановлюють на високу і плавно повертають. Такий жест символізує єдність протилежностей Інь і Янь.

 

 

Як правильно пити зелений чай

В закритій чашці зберігається запах завареного чаю, тому його прийнято вдихати з високих чашок, а пити напій з маленьких.

Після вищеперелічених обрядів можна приступати до чаевничанию. Зелені сорти заварюються багаторазово, а первісну заварку рекомендується зливати, користь чаю при цьому збільшується в рази. Перший ковток слід розподілити на мові, це дозволить відчути повний спектр смакових властивостей напою. Щойно потримавши його мовою і насолодившись присмаком, можна зробити ковток.

За бажанням можна провести кінцевий етап чаювання. Для цього чайне листя викладаються на столик, щоб учасники чаювання могли помилуватися розкритими листочками чаю.

Придбати чай для китайської чайної церемонії можна відвідавши онлайн магазин чаю та кави Спейс Кофі. У нас ви знайдете великий вибір якісного чорного, зеленого і фруктового чаю з різними смаковими властивостями.

 

 

Англійська чайна церемонія

Особливість чаювання Англії полягає у вечірньому проведенні, тому його називають AfternoonTea або Five o'clock. Це вишуканий ритуал, який підкреслює високий статус і здавна проводився у титулованих колах.

 

Інформація про чай і тонкощі проведення післяобіднього чаювання

Afternoon Tea – це не просто мистецтво правильно заварити зелений чай або чорних сортів, це ціле таїнство, що вимагає певної підготовки. Для його проведення треба підготувати:

  • сервірований столик;

  • якісний заварний чай;

  • закуски.

Коректним буде запропонувати кілька сортів напою, щоб гість міг вибрати оптимальний варіант. Обов'язковими вважаються такі сорти: Earl Grey, Lapsang Souchong, Assam, Darjeeling. В якості закуски підійде будь-яка англійська випічка. Чайний стіл повинен накриватися білої або синьої скатертиною.

 

Як розкрити властивості чаю

Головне правило Five o'clock – це правильно заварити напій. На стіл подається вже розбавлена заварка, розлучається вона, виходячи з розрахунку одна чайна ложка на людину. Після розведення заварки вона повинна настоятися 3-5 хвилин, після чого напій можна розливати гостям і пити. Після першого розлиття, в чайник знову додається кип'ячена вода, що трохи розбавляє заварку, але дозволяє зберегти напій теплим і ароматним. Саме в доливання окропу в заварювальний посудину криється основна відмінність Afternoon Tea, адже кількість таких маніпуляцій не обмежена.

Купити чай для Five o'clock Tea можна в онлайн-магазині Space Coffee: тут завжди великий вибір англійського чаю високої якості.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner