Продавець Space Coffee розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
6119 відгуків
promo_banner
SPACE COFFEE - смачний чай і запашна кава для Ваших затишних вечорів
+380 (67) 741-02-20
+380 (63) 467-60-90
Кошик

Неймовірна історія кави: від Калдима до напою з космосу

Він покорив народи, заселив континенти, пройшов через століття, змінюючись і розвиваючись. Він впливав на політику і економіку, його викрадали і забороняли, з-за нього навіть стратили! Але і сьогодні він, чорний або молочно-пінний, завжди ароматний і підбадьорливий, починає день мільйонів людей, наповнюючи їх натхненням. Сьогодні ми поговоримо про каву...

 

 

 

 

Коротка довідка

Визначення кави

Кава – це:

  1. Вічнозелена рослина родини Маренові.
  2. Напій з обсмажених зерен цієї рослини.

Два види кави

Основні промислові види кави – Арабіка і Робуста. Розрізняються формою зерна, смаком і складом: у Робусті кофеїну вдвічі більше, ніж у Арабіці. Вміле поєднання Арабіки з Робустою дозволяє створювати найкращі кавові бленди.

Склад кави

Зелені зерна кави складаються на 75% з вуглеводів, клітковини, білків і жирів, інші 25% – дубильні речовини, кофеїн, вітаміни, мінерали, органічні кислоти.

 

 

Людство знайомиться з бадьорить напоєм

Достеменно невідомо, ким і коли були відкриті дивовижні властивості кави. Давайте, торкнувшись легенд, звернемося до фактів.

 

Батьківщина і назва кави

Батьківщиною рослини вважаються вологі гірські ліси Ефіопії, його дикі предки досі зустрічаються там повсюдно. Саме слово «кава» могло походити від назви регіону Каффа, ефіопи ж називають його «буно» (buno).

 

Легенда про пастуха Калдиме

Одна з легенд розповідає нам, хто створив кави. У середині IX ст. його збудливу дію відкрив пастух на ім'я Калдим. Він помітив, як кози невтомно пустують, покуштувавши листя з якогось куща. Калдим поділився спостереженням з ігуменом одного монастиря, і той приготував з них відвар. Відчувши небувалий підйом сил, старець порадив пити відвар ченцям перед всенощными службами.

Вчені вважають, що в ті часи в Ефіопії кави не пили, а їли його ягоди – «кавову вишню». Пізніше зерна стали молоти, змішати з жиром, спеціями і скачувати в кульки. Ця енергійна закуска припала до вподоби кочівників-бедуїнів. Може, завдяки їм каву і потрапив на Аравійський півострів.

 

Перші плантації кави

У XII ст. ароматний напій став поступово завойовувати Аравію, спочатку у вигляді вина з забродивших ягід, потім у вигляді відвару з оболонки зерен.

Араби назвали кавовий напій «кахва» (qahwah) – «той, що відганяє сон» (ще один варіант походження назви). Перші згадки про нього зустрічаються в рукописах єменських монастирів у 50-х роках XV століття. Саме в Ємені кавове дерево окультурили і насадили перші площі для його вирощування.

У XV-XVI ст. кава поширився по всій Аравії, а потім потрапив у Каїр, Дамаск, Багдад і Стамбул. З XV і до кінця XVII ст. єменське місто-порт Аль-Моха був головним центром торгівлі кави в світі. Довгий час сам кави називали «мокка», сьогодні «Мокко» – це місцевий сорт арабіки.

 

 

Зародження кавової культури

В 1547 р. губернатор Ємену Оздемір-паша пригостив кавою султана Сулеймана Пишного у Стамбулі. Султан прийшов у захват, і кава одразу увійшов у моду при дворі.

 

Перша кав'ярня

У 1554 р. в Стамбулі відкривається перша кав'ярня, а через пару років «кахвехане» вже більш ніж півсотні. У них, розташувавшись на килимах і диванчиках, відвідувачі за чашкою підбадьорливого напою вели неспішні бесіди, грали в шахи, слухали музику або курили кальян.

Кілька разів султани намагалися забороняти кава і кав'ярні з релігійних і політичних мотивів. Кавоманів суворо карали за непокору, аж до смертної кари, але кожен раз заборону знімався, оскільки народ продовжував пити каву підпільно.

Турецькій культурі ми зобов'язані не тільки кав'ярнями, а і посудом для приготування і подавання кави, такими, як джезва (турка), витончені кавники, чашки. Але головне, саме тут стали обсмажують кавові зерна на відкритому вогні, що поліпшило смак, аромат напою і наблизило їх до сучасних.

 

Кава підкорює Європу і Америку

У 1615 р. венеціанські купці привозять каву в Європу. Популярність напою поступово зростає, в містах починають відкриватися перші кав'ярні:

  • Італія, 1645 - у Венеції, 1760 – в Римі;

  • Англія, 1650 - в містечку Оксфорд, 1652 – в Лондоні. В 1739 р. в Лондоні їх вже понад півсотні;

  • США, 1670 – у Бостоні;

  • Франція, 1671 – в Марселі, 1672 – у Парижі;

  • Німеччина, 1675 – у Бремені, 1721 – у Берліні;

  • Австрія, 1685 – у Відні;

  • Польща, 1724 – у Варшаві;

  • Російська Імперія, 1740 – в Петербурзі.

Як і в країнах Азії, європейські кав'ярні стали справжніми соціально-культурними центрами. Тут збиралися вчені, поети, художники, музиканти, ділки, студенти. Хто поговорити, посперечатися хто, а хто і послухати. За сприяння освіті кафе в Англії стали називати «університетами за пенні» (стільки коштував вхід і чашка кави).

З часом європейці винаходять свої унікальні рецепти напою. Наприклад, кава по-ірландськи – з віскі і холодними вершками, еспресо по-римськи – з шматочком лимона, а кава по-віденськи – з шоколадом і збитими вершками.

 

 

Кавові плантації захоплюють світ

Йеменцы тщательно берегли свою кофейную монополию, веками запрещая к вывозу невысушенные семена, но в 1650 г. индийский паломник Баба Будан тайно вывозит несколько зёрен на родину. Европейцам также удаётся раздобыть бобы, и к середине XVIII в. на землях колоний разбивают плантации:

  • Голландия - в 1699 на о. Цейлон и Суматра. Вскоре Амстердам выходит на первое место в мире по продаже кофе;

  • Франция - в 1726 на Мартинике, затем на Мадагаскаре, Бурбоне, в Гваделупе и Французской Гвинее, в конце XIX в. – во Вьетнаме;

  • Португалия - в 1727 в Бразилии;

  • Англия - в 1730 на Ямайке, в конце XIX в. в Кении и Австралии;

  • Испания – в 1731 на о. Санта-Доминго, в конце XVIII века в Венесуэле и Мексике.

 

Новые технологии на стыке XIX-XX вв.

Этот период характеризуется изобретением машин и технологий, который позволили облегчить получение чашечки любимого напитка и помогли ему войти в каждый дом:

  • 1890 - растворимый кофе изобретает и патентует Дэвид Стрэнг (Новая Зеландия).

  • 1900 - кофе выходит в продажу в вакуумной упаковке.

  • 1901 - миланский инженер Луиджи Беццера изобретает первую эспрессо-машину.

  • 1903 - Людвиг Розелиус и Карл Виммер придумывают технологию декофеинизации кофе.

 

А в XXI веке…

В 2019 году стартап из Объединенных Арабских Эмиратов Space Roasters заявил о создании технологии по обжарке кофейных зерен в космосе. По мнению основателей компании, условия невесомости являются лучшими для качественной обжарки, так как зерна не соприкасаются с раскаленной жаровней, что позволяет получить идеальную чашку кофе. Её стоимость также будет космической – от 500 долларов за чашечку.

І в цьому ж році було відкрито онлайн-магазин чаю та кави «Space Coffee», де можна легко і зручно купити зерновий або мелену каву кращої якості за вигідною ціною. Ласкаво просимо!

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner