Продавець Space Coffee розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
5577 відгуків
promo_banner

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 09:00 найближчого робочого дня (завтра, 14.05).

SPACE COFFEE - смачний чай і запашна кава для Ваших затишних вечорів
+380 (67) 741-02-20
+380 (63) 467-60-90
Кошик

Китайський чай пуер: пити чи не пити

Чи доводилося вам чути про чай з таємничою назвою «пуер»? Сьогодні ми розповімо, чому він так називається, де його вирощують, як правильно його заварювати, і як він діє на організм.

 

Що таке чай пуер?

Походження й назва

Пуер – особливий китайський чай сильної ферментації, один з найдорожчих видів чаю в світі. Батьківщиною пуеру вчені вважають вологі тропічні ліси у передгір'ях Тибету (нинішні території південних китайських провінцій Юньнань і Сичуань, північні провінції М'янми, Лаосу і В'єтнаму). Назву напій отримав в старовину від невеликого повітового містечка Пуер, знаменитого своїм чайним ринком. Багато століть поспіль місцеві жителі привозили сюди на продаж чай-сирець і вже приготований чай, спресований у коржі, готовий до перевезення купцями в інші міста і країни.

 

Виробництво пуеру в наші дні

Сьогодні виробництво автентичного пуеру обмежене територією провінції Юньнань (КНР), де на схилах гір досі зустрічаються стародавні чайні дерева віком до 2000 років, а найстаршим фабрикам тут понад 500 років. Теплий, вологий клімат цих місць дозволяє вирощувати високоякісну сировину і збирати по декілька врожаїв на рік. А завдяки місцевій мікрофлорі в результаті ферментації виходить той самий, знаменитий на весь світ пуер.

 

Види пуеру. Особливості, спільні риси та відмінності

Пуер прийнято розділяти на два види: шен («сирий», «свіжий») і шу («приготований»). Обидва пуери виготовляються з юньнаньского чаю-сирцю, обробленого, скрученого і висушеного на сонце. Далі для ферментації кожного виду застосовуються різні технології.

 

Традиційний пуер

Для виробництва класичного шен-пуеру, сировину пресують в млинці, цеглу або інші форми, просушують, упаковують і відправляють достигати в спеціальні приміщення. Процес ферментації може тривати від кількох місяців до десятків років. При цьому колір чаю темніє, смак і аромат поліпшуються, стаючи все більш тонкими і багатогранними, а ціна збільшується в рази.

 

Високі технології в чайній справі

Багато століть дозрівання пуеру відбувалося у дорозі, при перевезенні на конях у Тибет, Монголію та інші країни І лише в 70-х роках минулого століття виробники чаю в Юньнані винайшли метод «прискореної ферментації», в результаті чого і народився новий вид чаю – шу-пуер. За цією технологією величезні купи висушеного чаю поливають водою і накривають тканиною, запускаючи процеси бродіння. Дозрівання зазвичай триває від одного до трьох місяців, іноді до року. Потім шу-пуер висушують на сонці і ділять на сорти. Середньо - і крупнолистовий відправляють на пресування, а дрібний продають розсипом. Цікаво, що розсипний дрібнолистовий витриманий пуер також відомий як «пуер палацовий» – чай, призначений для вживання при дворі імператора.

 

Органолептичні властивості пуерів

Шен і шу-пуери відрізняються не тільки технологією виготовлення, але і кольором листа, а також кольором, ароматом і смаком настою. Лист готового шена великий, зеленувато-коричневий, колір настою змінюється з роками від жовтого до темно-червоного, аромат варіюється від квіткового, фруктового до деревного, димного. Смак - легкий, свіжий, терпкий, солодкуватий. Темно-коричневий лист шу-пуеру дає темний, майже кавовий настій з деревним, димним або шоколадним ароматом та глибоким м'яким, оксамитовим смаком. Як і у шен-пуеру, смак і аромат шу протягом дозрівання стають більш шляхетними, без різких нот.

 

І все ж, чай пуер шкода чи користь?

Дія на організм

Якщо ви ще не обрали найкращий пуер і роздумуєте, пити або не пити, погляньте, якими властивостями володіє цей напій молодості і краси! Отже, завдяки багатому хімічному складу пуер:

  • знімає втому, бадьорить

  • прояснює свідомість, стимулює розумову діяльність

  • знижує кров'яний тиск

  • благотворно впливає на роботу серця

  • сприяє зниженню рівня холестерину в крові

  • покращує травлення

  • прискорює обмін речовин, сприяє схудненню

  • володіє протираковими властивостями

  • заспокоює нерви, розслаблює

  • допомагає очистити організм від шлаків і токсинів

  • нейтралізує дію алкоголю та інших отруйних речовин

Чай Пуер протипоказання

Пам'ятайте, пуер діє на кожен організм по-різному, в залежності від віку, стану здоров'я, типу нервової системи та ін. Почніть свій чайний шлях з однієї маленької чашечки неміцного напою в день і спостерігайте за відчуттями. Не пийте пуер перед сном і на голодний шлунок. Будьте обережні при загостренні хронічних захворювань. Утриматися від вживання пуеру необхідно дітям, вагітним і годуючим жінкам.

 

Як правильно заварити пуер

  1. Підготуйте очищену, бажано, м'яку воду. Нагрійте її до необхідної температури (80° шен, 98° для шу-пуеру).
  2. Відокремте необхідну порцію чаю і «оживіть її», обдавши гарячою водою. Воду відразу ж злийте.
  3. Залийте пуер гарячою водою потрібної температури і настоюйте 10-20 секунд. З кожним наступним заварюванням збільшуйте час настоювання.
  4. Перелийте його в чашки без залишку і насолоджуйтеся чаюванням.

Пийте пуер не поспішаючи, маленькими ковтками, прислухаючись до відчуттів, щоб гідно оцінити його незвичайний смак і аромат. Пийте пуер, щоб прояснити розум, стати красивіше, молодше, гармонійніше, пийте пуер для схуднення, для здоров'я і просто для задоволення!

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner